Košarica
0
Nemate artikala u svojoj košarici.

Bez obzira na etničko porijeklo ili boju kože, većina ljudi se bori s nekom vrstom pigmentacijskih problema. Koža može na određenim područjima biti ili svjetlija ili tamnija nego je to normalno, ili možete primijetiti nejednake, neujednačene mrlje smeđe do sive boje odnosno pjege. 

Smeđe mrlje: uzroci i rješenja

Problemi s pigmentacijama na koži pojavljuju se jer koža proizvodi previše ili pak premalo melanina. Melanin je pigment u koži koji proizvode posebne stanice melanociti. Njega potiče enzim zvan tirozinaza, koji stvara boju naše kože, očiju i kose. Pogrešna proizvodnja melanina je primarno izazvana kroničnim izlaganjem suncu bez zaštite ili hormonima (osobito tijekom trudnoće ili zbog uzimanja pilula za kontrolu trudnoće).

Što se tiče kože, ovisno o tome koliko ga ima, melanin pruža određenu zaštitu od sunca apsorbirajući sunčeve UV zrake. To objašnjava zašto tamnija koža teže izgori na suncu i općenito je manje osjetljiva na sunčeva oštećenja. Ali manje osjetljiva ne znači da je imuna na probleme.

 

Što učiniti? Počnite sa zaštitom od sunca!

Police u trgovinama su pune proizvoda koji tvrde da posvjetljuju kožu. Ali bez sumnje, prva linija obrane je pametno ponašanje na suncu (znači izbjegavanje sunca ili barem minimalno izlaganje sunčevim zrakama) zajedno s dnevnom upotrebom (365 dana u godini) i obilnim nanošenjem (i, kad je potrebno, ponovnim nanošenjem) dobro formulirane kreme sa zaštitnim faktorom. Redovita upotreba kreme sa SPF-om može i popraviti jednako kao i zaštititi kožu od daljnjih sunčevih oštećenja, koja ustvari i stvaraju problem.

Nijedan drugi aspekt kontroliranja ili smanjenja kožnih diskoloracija nije toliko važan koliko pažnja oko izlaganja suncu i upotreba kreme sa SPF-om 15 ili većim (a više je obično i bolje), s UVA zaštitnim sastojcima titanijevim dioksidom, avobenzonom, meksorilom SX ili tinosorbom. Korištenje učinkovitih proizvoda za posvjetljavanje kože, eksfolijanata, pilinga ili laserskih tretmana bez korištenja kreme sa SPF-om pokazat će se samo kao bacanje vremena i novaca. Izlaganje suncu jedan je od primarnih uzroka melasme, poremećaja obojenosti kože, i drugi tretmani ne mogu se mjeriti s dnevnim napadima sunca na kožu. Prije nego potražite neku drugu opciju za smeđe ili pepeljaste kožne diskoloracije, počnite s nanošenjem kreme sa zaštitnim faktorom i smanjite izlaganje sunčevim zrakama.

 

Potrebne su višestruke akcije

Krema sa zaštitnim faktorom i izbjegavanje direktnog izlaganja suncu je esencijalna, no jednako je važno smanjiti povećanu proizvodnju melanina stimuliranu dugotrajnim sunčevim oštećenjima. Postoji mnogo opcija koje možete uzeti u obzir dok tragate za rješenjem. Najuspješniji tretmani koriste kombinaciju topičkih losiona ili gelova koji sadrže sastojke koji inhibiraju melanin, zajedno s dobro formuliranom kremom sa zaštitnim faktorom i retinoidom na recept (kao što je Renova ili generičke verzije koje sadrže tretinoin, tip retinoida). Ovisno o tome kako koža reagira na ove tretmane, eksfolijanti – ili u formi topičkih proizvoda za njegu kože, ili kemijskih pilinga koje rade dermatolozi, ili lasera odnosno IPL tretmana – definitivno mogu donijeti rezultate.

 

Topički tretmani

Topički hidrokinon je ključni korak u smanjenju ili eliminiranju kožnih diskoloracija. Ustvari, topičko nanošenje hidrokinona je, prema opsežnim istraživanjima i mišljenju dermatologa, siguran i učinkovit tretman za kožne diskoloracije. Topički hidrokinon s 2 % koncentracije kod kozmetičkih tvrtki i 4 % koncentracije dostupne preko liječnika ili na recept, definitivno je vrijedan razmatranja.

Neka su istraživanja pokazala da je topička azelaična kiselina koncentracije od 15 do 20 % jednako učinkovita kao i hidrokinon, sa smanjenim rizikom od iritacije. Tretinoin se pokazao kao iznimno koristan u tretiranju hiperpigmentacija kože oštećene suncem. Kojična kiselina, sama ili u kombinaciji s glikolnom kiselinom ili hidrokinonom je također pokazala dobre rezultate s obzirom na svoje inhibicijsko djelovanje na tirozinazu (ali je kojična kiselina imala dio problema u pogledu stabilnosti i potencijalnog negativnog učinka na kožu, pa se danas rijetko upotrebljava). Nekoliko biljnih ekstrakata i vitamin C također imaju neka istraživanja koja pokazuju da su učinkoviti pri inhibiranju proizvodnje melanina, ali hidrokinon općenito ima najimpresivniju količinu istraživanja.

Preporučujemo upotrebu sljedećih proizvoda

Paula’s Choice
480,00 kn
Paula’s Choice
475,00 kn

 

Alfa-hidroksi kiseline

Alfa-hidroksi kiseline (AHA) primarno u obliku mliječne i glikolne kiseline su najistraženiji oblici AHA kiselina jer imaju molekularnu veličinu koja dozvoljava učinkovito prodiranje na gornje slojeve kože. Općenito se smatra da AHA kiseline u koncentracijama od 4 do 15 % nisu učinkovite za inhibiranje proizvodnje melanina i neće posvijetliti kožne diskoloracije. Radije se vjeruje u njihovu blagotvornost u pomaganju stanicama da naprave "zaokret" i uklone nezdrav ili abnormalan sloj površinskih stanica kože (eksfolijaciju) tamo gdje se hiperpigmentacijske stanice mogu nakupljati. No svejedno, istraživanja su pokazala da mliječna i glikolna kiselina zaista mogu inhibirati proizvodnju melanina, odvojeno od njihovog djelovanja kao kožnog eksfolijanta.

Bilo kako bilo, postoji dobra količina dokaza da u kombinaciji s drugim tretmanima – kao što su hidrokinon, tretinoin i, naravno, učinkovita krema sa zaštitnom faktorom – AHA kiseline mogu biti vrlo djelotvorne za poboljšanje općeg izgleda suncem oštećene kože i eventualno pomoći drugim sastojcima da bolje prodru u kožu. Iako nema usporednih istraživanja vezanih za salicilnu kiselinu (BHA) i njezin učinak na melasmu, ima smisla to pretpostaviti jer salicilna kiselina ima slično djelovanje na kožu kao i AHA, pa će dati slične rezultate za poboljšanje boje kože.

 

Tretmani laserom

I ablativni i neablativni laseri i tretmani svjetlom koje obavljaju dermatolozi mogu iznimno djelovati na poboljšanje melasme. No rezultati nisu uvijek dosljedni i mogu se javiti problemi (kao što je hipo- ili hiperpigmentacija). Štoviše, tretmani laserom ovog tipa često predstavljaju problem za osobe tamnije puti. Ipak, kada tretmani laserom djeluju, oni mogu napraviti značajnu razliku u izgledu kože, pogotovo kad se koriste u kombinaciji s ostalim topičkim tretmanima koje smo ranije spomenuli. Rezultati mogu biti izvanredni i, iako su skupi, definitivno su vrijedni pokušaja pri tvrdoglavim diskoloracijama. Postoji mnogo vrsta lasera koji mogu biti djelotvorni u ove svrhe. Koji je najbolji za vas najbolje može odrediti vješt dermatolog čija praksa uključuje širok raspon različitih lasera i svjetlosnih uređaja.

Izvori gornjih informacija: Journal of the American Academy of Dermatology, svibanj 2006., dopunski, str. S262-S281; i svibanj 2005., str. 786-792; Dermatologic Therapy, lipanj 2004, str. 196–205; i siječanj 2001., str. 46; Journal of Cosmetic and Laser Therapy, ožujak 2005., str. 39-43; Journal of Cutaneous Medicine and Surgery, travanj 2004., str. 97-102; Journal of Drugs in Dermatology, studeni-prosinac 2005., str. 770-774; i rujan-listopad 2004, dopunski, 27-34; Dermatologic Surgery, ožujak 2006., str. 365-371; listopad 2005., str. 1263; i veljača 2005., str. 149-154; Lasers in Surgery and Medicine, travanj 2000., str. 376-379; Cutis, veljača 2004., dopunski, str. 18-24; Dermatological Surgery, lipanj 1999., str. 450-454; International Journal of Dermatology, kolovoz 2004., str. 604-607; i prosinac 2003., str. 966-972; Archives of Dermatology, prosinac 2002., str. 1578-1582; American Journal of Epidemiology, travanj 2005., str. 620-627; The American Journal of Clinical Dermatology, rujan-listopad 2000., str. 261-268; i The British Journal of Dermatology, prosinac 1996., str. 867-875.

VIP PONUDE I NOVOSTI

Upiši se na e-novosti. Bez brige, novosti šaljemo
samo kada imamo nešto zanimljivo reći.
w