Košarica
0
Nemate artikala u svojoj košarici.

Kemijski pilinzi podrazumijevaju nanošenje neke vrste “kemijskog agensa” na kožu u svrhu eksfolijacije odebljale površine kože ili one oštećene suncem stimulirajući proizvodnju kolagena za čvršću kožu. Popularnost kemijskih pilinga je oslabjela kada su laseri postali prihvaćena metoda za tretiranje bora i smeđih mrlja, ali uglavnom, ovisno o količini prisutnih bora i željenom rezultatu, kemijski pilinzi i dalje igraju značajnu ulogu u obnavljanju površine kože.

 

Što ovi pilinzi sadrže?

Ova vrsta proizvoda za ljuštenje većinom sadrži ili alfa-hidroksi kiseline (AHA poput glikolne kiseline), beta-hidroksi kiselinu (salicilnu kiselinu, također poznatu i kao BHA), ili fenol kao sredstvo za eksfolijaciju. Svaki od njih je kategoriziran s obzirom na koncentraciju i konačnu dubinu ljuštenja kože, koje može varirati od površinskog (poznato i kao mikro ili lagano ljuštenje) do srednjeg ili dubokog ljuštenja. Rezultati su u bliskoj vezi s dubinom ljuštenja. Površinska ljuštenja (uglavnom ona koja koriste niske koncentracije AHA ili BHA) nude manje dramatična poboljšanja, nego srednja ili duboka ljuštenja (uglavnom TCA ili bazirana na fenolu). Općenito, možete očekivati od malih do velikih poboljšanja u pogledu tankih linija i bora, kožnih diskoloracija, teksture kože, obnavljanja kolagena, uklanjanja mitesera i privremenog smanjenja pretjerane proizvodnje masnoće. (Izvori: Cutis, veljača 2003., str. 18-24; eMedicine Journal, 14. veljače 2002., vol. 3, br. 2; Facial and Plastic Surgery, studeni 2001., str. 253-262; i Dermatologic Clinics, srpanj 2001., str. 413-425).

 

Što pilinzi mogu…, a što ne mogu?

Kod svakog pilinga važno je znati što je moguće tako da možete imati realna očekivanja i poštedjeti sebe razočaranja. Nijedan oblik kemijskoga pilinga ne može ukloniti ili smanjiti izgled krvnih žila na koži, ne može promijeniti izgled povećanih pora, nema učinak na keloidne ožiljke, ne djeluje kao face-lifting i svi imaju ograničeno djelovanje na poboljšanje kožnih diskoloracija kod osoba tamnije boje kože. Oni mogu kožu učiniti glađom, pomažu blijediti smeđe mrlje i neujednačen ten kože koji je posljedica sunčanih oštećenja, te općenito mogu učiniti da površina kože izgleda svježije i mlađe. Svakodnevna upotreba pilinga (recimo, svakih 6-8 tjedana) dovest će to produkcije kolagena koja poboljšava izgled bora.


Postoje stanovite mane koje treba uzeti u obzir kod upotrebe pilinga, ali to uvelike ovisi o tipu i dubini ljuštenja. Površinska ljuštenja nose sa sobom neke rizike, a također imaju i manje primjetne rezultate. Crvenilo, otekline i povećana osjetljivost kože mogu se pojaviti kod površinskog ljuštenja. Možete također proći kroz period intenzivnog ljuštenja dok stara, oštećena koža biva zamijenjena svježom, glađom novom kožom.

 
Kada želite značajnije rezultate, komplikacije se povećavaju proporcionalno. Komplikacije srednjeg do dubokog ljuštenja mogu uključivati ožiljke, infekcije, privremene ili stalne promjene boje kože (ovo posebno vrijedi za dublje ljuštenje) i herpes-osip u onih koji imaju sklonost herpesu. (Izvor: Dermatologic Clinics, srpanj 2001., str. 427-438.) Iz ovih razloga, mnogi se kozmetičari odriču dubljih ljuštenja u korist onoga što se sigurnije može postići laserima i svjetlosnim uređajima.


Kemijsko ljuštenje obavlja se nanošenjem posebnog proizvoda koji ustvari otapa površinske slojeve kože; ili na cijelom licu, ili na posebnim područjima. Često, nekoliko plitkih do srednje dubokih ljuštenja može postići slične rezultate onima koji su posljedica tretmana dubokim ljuštenjem, ali s manjim rizikom i kraćim vremenom oporavka. Razgovarajte sa svojim dermatologom o ovoj opciji i razmislite je li to najbolji pristup.

 

AHA pilinzi

Pilinzi s alfa-hidroksi kiselinom (AHA) koriste glikolnu kiselinu kao sastojak za ljuštenje i smatraju se površinskim do srednjim ljuštenjem ovisno o upotrijebljenoj koncentraciji. Koncentracije uglavnim variraju od 30 % do 70 %. AHA pilinzi su učinkoviti pri poboljšanju teksture kože, uzrokujući ponovnu izgradnju kolagena i elastina, efikasni su pri minimalnom smanjenju izgleda ožiljaka od akni i smanjenju izgleda kožnih diskoloracija. Ponavljanje tretmana je potrebno za sve koncentracije kako bi se održali rezultati. (Izvori: Dermatologic Surgery, lipanj 2002., str. 475-479; Plastic and Reconstructive Surgery, siječanj 2001., str. 222-228; American Journal of Clinical Dermatology, ožujak-travanj 2000., str. 81–88 i rujan-listopad 2000., str. 261-268; i International Journal of Dermatology, listopad 2000., str. 789-794).


Važno je zapamtiti: AHA pilinzi nisu medicinski tretmani i, kao rezultat, ne regulira ih FDA. Liječnici obično koriste pilinge s većim koncentracijama (više od 30 %), ali to uvijek nije tako. Pilinzi nižih koncentracija (20 % do 30 %), koje često rabe kozmetičari, zahtijevaju ponavljanje tretmana kako bi se postigli i održali rezultati vidljivi odmah nakon upotrebe pilinga.

Nakon bilo kojeg pilinga, osoba bi na svoju kožu trebala nanijeti kremu sa širokim spektrom zaštite od sunca (po mogućnosti onu čiji su jedini aktivni sastojci titanijev dioksid ili cinkov oksid). Koža će biti fotosenzitivna nekoliko tjedana nakon pilinga i ima smisla koristiti zaštitu od sunca kako biste zaštitili ulaganje koje ste napravili. Nemojte se gnjaviti s pilinzima ako inzistirate na dobivanju tamnijeg tena, bez obzira na to radi li se o sunčanju ili solariju. Ugledan, etičan dermatolog nikada neće ponuditi piling nekome tko je vidljivo osunčane puti ili tko se ne može obavezati na dnevnu zaštitu od sunca.

 

BHA pilinzi

Pilinzi s beta-hidroksi kiselinom (BHA) ili salicilnom kiselinom nisu tako popularni kao AHA pilinzi, ali oni mogu biti jednako učinkoviti i imaju određene prednosti za neke tipove kože. Proizvodi sa salicilnom kiselinom mogu djelovati na način koji je sličan pilingu glikolnom kiselinom, ali iritacija može biti smanjena. Salicilna kiselina je spoj srodan aspirinu (acetilsalicilnoj kiselini) i sadrži protuupalna svojstva i svojstva slična aspirinu. Duboki BHA piling može biti pogodan mnogim tipovima kože jer su iritacija i upale svedene na minimum zahvaljujući analgetičkom djelovanju BHA spoja. Salicilna kiselina je također topiva u lipidima, pa je dobar agens za piling kože sklone prištićima i miteserima. Najuobičajenija koncentracija koja se danas koristi je od 20 % do 30 % (Izvori: Dermatologic Surgery, prosinac 2003., str. 1196 i ožujak 1998., str. 325–328; i Cosmetic Dermatology, listopad 2000., str. 51-57).

BHA pilinzi su također preporučljive opcije za osobe s osjetljivom kožom, uključujući i kožu s rozacejom. No zapamtite da neke osobe s rozacejom ne toleriraju salicilnu kiselinu. Ako imate rozaceju, probajte eksperimentirati s proizvodima za njegu kože koji sadrže salicilnu kiselinu, kao što su Paula's Choice BHA eksfolijanti, prije nego uzmete u obzir BHA pilinge.

TCA pilinzi

Pilinzi triklorocetnom kiselinom (TCA) (ponekad nazivani „plavim pilinzima“) u koncentracijama do 50 % su površinska do srednja ljuštenja i pristuni su godinama te imaju renome učinkovitih i sigurnih (izvor: Dermatologic Clinics, srpanj 2001., str. 413–425). Ova vrsta ljuštenja može biti korištena za piling lica, vrata, ruku i drugih područja na tijelu. Imaju manji učinak bijeljenja nego fenol (vidi niže) i odlični su za ljuštenje određenih točaka ili specifičnih područja. TCA pilinzi su nabolji za tanke borice, ali su minimalno učinkoviti pri dubokim borama (Izvori: Dermatologic Surgery, veljača 2004., str. 179-188; eMedicine Journal, 5. prosinca 2001., vol. 2, br. 12; i Plastic and Reconstructive Surgery, siječanj 2001., str. 222-228).

Jessnerov piling je ljuštenje srednje dubine i sadrži 14 % salicilne kiseline, 14 % mliječne kiseline te 14 % resorcinola. Iako se smatra učinkovitim i lakim za korištenje, ima malo istraživanja vezanih za ovu metodu. Znamo da ovo ljuštenje postaje snažnije nanošenjem više slojeva. Količina resorcinola u ovom pilingu čini ga više iritirajućim nego AHA ili BHA pilinzi i općenito nije preporučljiv za osobe tamnije puti zbog rizika da resorcinol izazove hiperpigmentaciju nakon upale (izvor: Cosmetic Dermatology, drugo izdanje, Baumann, Leslie, MD, 2009., str. 154).

 

Fenol-pilinzi

Fenol je ponekad, doduše rijetko, korišten za ljuštenje cijelog lica kada se radi o ozbiljnim oštećenjima od sunca ili borama. Također može biti korišten za tretiranje ograničenih područja na licu, kao što su duboke bore oko usta, ali može biti trajni izbjeljivač kože, ostavljajući liniju razgraničenja između tretiranih i netretiranih područja, koja moraju biti prekrivena šminkom. "Iako fenol potiče izvanredno uklanjanje sunčanih oštećenja i bora u odnosu spram ostalih [kemijskih pilinga]... također posjeduje neke značajne [ozbiljne nuspojave]. Mnogi su odbacili fenol u korist drugih sredstava ili laserskog tretmana... Hipopigmentacija se može pojaviti kod svih tipova kože, očigledno posvjetljava pacijente s tamnijom puti, a u pacijenata svijetle puti čini da oni izgledaju voštano ili blijedo. Jasna linija razgraničenja može biti pristuna između tretirane i netretirane kože." (Izvor: eMedicine Journal, 20. srpnja 2001., vol. 2, br. 7).


Puferirani fenol nudi još jednu opciju za kožu ozbiljno oštećenu suncem. Jedna takva formula koristi maslinovo ulje, između ostalih sastojaka za smanjenje snage fenola. Još jedna, malo blaža formula, koristi glicerin. Puferirani fenol može biti ugodniji za pacijente, a koža cijeli brže nego nakon standardnog fenol-pilinga, no svejedno je riskantan postupak koji može oduzeti pigment koži (Izvor: http://surgery.org/press/news-release.php?iid=109&section=news-consumer). Za ravnotežu, preporučujemo zamjenu fenol-pilinga laserskim tretmanima poput Fraxela.

Preporučujemo upotrebu sljedećih proizvoda

 

A što je s kućnim pilinzima?

Mnoge nas žene pitaju o nebrojenim pilinzima koji se prodaju online za kućnu upotrebu. Ovi pilinzi koji se reklamiraju često imaju visoke koncentracije AHA ili BHA kiselina i neki sadrže i druge agense za ljuštenje zajedno s ovim popularnim. Ne možemo dovoljno naglasiti koliko ovi pilinzi mogu biti opasni. Ako su onoliko učinkoviti koliko tvrde da jesu ili ako zaista sadrže količinu kiselina koju reklamiraju te je pH unutar raspona potrebnog za djelovanje, mogli biste kožu voditi u ozbiljno oštećenje. U pogrešnim rukama ili korišteni nepravilno odnosno prečesto, kućni pilinzi mogu uzrokovati opekline, iznimno osjetljivu kožu, diskoloracije (zbog gubitka pigmenta) i uporno suhu, perutavu kožu koja ne reagira čak ni na jako hranjive kreme. Ako odlučite ignorirati naša upozorenja i svejedno želite pokušati, budite oprezni.

Još jedan problem kod kućnih pilinga leži u tome što, unatoč impresivnim tvrdnjama vezanim za količinu kiseline koju sadrže, pH je možda izvan raspona potrebnog za učinkovitost. Da, piling koji razmatrate sadrži 50 % glikolne kiseline, ali zbog toga što je pH iznad 4, nećete vidjeti mnogo što se rezultata tiče. Dobre vijesti? Viši pH poput ovog znači da piling ima manji rizik od izazivanja iritacije.

 

Konačna odluka

Hoćete li imati piling i koju vrstu ovisi o stanju i tipu vaše kože, pa imajte realna očekivanja. Najvažnije za vas je da znate kako piling nije svemoćno anti-age sredstvo koje sve liječi. Na primjer, pilinzi ne mogu pomoći mlohavoj koži i ne zamjenjuju rezultate koji su mogući od kozmetičkih tretmana poput botoksa ili bilo kojeg od bezbroj dermalnih filera. Pilinzi pomažu popraviti ten kože, teksturu i, u nekim slučajevima, hiperpigmentaciju (smeđe mrlje), ali za najbolje rezultate, moraju biti nadopunjeni dnevnom upotrebom dobro formuliranom kremom sa zaštitom SPF 15 ili većom, zajedno s odličnom anti-age rutinom u njezi kože. To je sada prekrasna kombinacija koja dokazano pomaže da izgledate mlađe, i to dugotrajno!

VIP PONUDE I NOVOSTI

Upiši se na e-novosti. Bez brige, novosti šaljemo
samo kada imamo nešto zanimljivo reći.
w