Zbog povećanog broja pristiglih pošiljki dostavna služba bilježi manja kašnjenja u isporuci paketa. Hvala na razumijevanju!

Košarica
0
Nemate artikala u svojoj košarici.

Kada govorimo o retinoidima, govorimo o skupini sastojaka, jer su retinoidi skupni naziv za vitamin A (retinol) i njegove derivate. Retinodi se u dermatologiji koriste već više od 60 godina i stoga su jedan od najbolje istraženih sastojaka u kozmetičkim proizvodima. I to opravdano, jer pravilna i redovita uporaba retinoida može znatno poboljšati izgled Vaše kože.

"Zašto mi uopće treba retinol?"

Zašto svaka temeljitija rasprava o njezi kože ubrzo skrene na retinol i retinoide? Zato što se radi o iznimno učinkovitim i klinički istraženim sastojcima s iznimnim i vidljivim učincima na koži.

Istraživanja pokazuju da retinoidi mogu biti vrlo učinkoviti kod mnogih neugodnih kožnih stanja:

 • mogu poboljšati stanje kože sklone aknama;
 • pomažu u izbjeljivanju raznih hiperpigmentacija i mrlja;
 • smanjuju vidljivost bora i
 • poboljšavaju stanje fotooštećenja i preranih znakova starenja.

Oblici retinoida i kako djeluju

Vjerojatno ste već pokušali usporediti različite proizvode s retinoidima. Je li Vas zbunilo kada ste shvatili da se ne radi samo o „retinolu" već da postoji nekoliko različitih oblika? Razumijemo Vas i u nastavku ćemo pokušati dati što jednostavnije objašnjenje. 

Prvo je potrebna kratka lekcija iz biologije: retinska kiselina sposobna je izravno komunicirati sa stanicama. Jednostavno rečeno, ona stanicama „naređuje" promjene, recimo da pojačaju sintezu kolagena, ubrzaju regeneraciju stanica kože... zahvaljujući čemu koža postaje zategnutija i blistavija.

To, međutim, ne znači da je ona jedini učinkovit oblik. Naime, u koži imamo enzime koji sve oblike retinoida pretvaraju u biološki aktivan oblik – već spomenutu retinsku kiselinu. To se događa u nekoliko koraka. Koliko koraka je potrebno za pretvorbu ovisi o pojedinom obliku retinoida:

 • Esterima retinala potrebna su 3 koraka pretvorbe. Općenito su poznati pod nazivom retinil. Oni se prvo pretvaraju u retinol, zatim u retinal i tek onda u retinsku kiselinu. Njihovo djelovanja je uglavnom isključivo antioksidativno. Maksimalna koncentracija u kozmetičkim proizvodima: 0,3%
 • Pretvorba retinola odvija se u 2 koraka. Maksimalna koncentracija u kozmetičkim proizvodima: 1%
 • Pretvorba retinaltehida ili retinala odvija se u jednom koraku. Maksimalna koncentracija u kozmetičkim proizvodima: 0,3%
 • Tretinoin ili retinska kiselina ne zahtijevaju pretvorbu. Maksimalna koncentracija u kozmetičkim proizvodima: do 0,1%, ovisno o receptu

Retinska kiselina je registrirana kao lijek u mnogim zemljama i zahtijeva veliki oprez jer posljedice nepravilne uporabe mogu biti prilično neugodne.

Je li retinol primjeren za moju kožu?

Retinoidi su u principu prikladni za sve tipove kože, ali treba odabrati pravu koncentraciju. Za početak uvijek preporučujemo niže koncentracije (recimo 0,1% retinola) i oblike retinoida kojima treba više koraka do pretvorbe u retinsku kiselinu, dok iskusni korisnici retinoida mogu posegnuti i za višim koncentracijama ako ih njihova koža dobro podnosi, ali uvijek uz postupno, sporo uvođenje. (Više u nastavku članka.)

Zbog korištenja retinoida koža može postati osjetljivija i suha, neke osobe čak primjećuju i ljuštenje,  što je relativno normalna nuspojava koju neki tipovi kože, posebice osjetljiva koža, teže podnose. U tom slučaju trebalo bi razmisliti o korištenju proizvoda s nižom koncentracijom retinola. Istodobno se kao nuspojava na početku primjene retinoida može pojaviti takozvani "purging", pročišćavanje odnosno izbijanje nečistoća koje može potrajati i nekoliko tjedana.

Moguće je da koža jednostavno ne podnosi retinoide ni nakon sporog uvođenja i nižih koncentracija. Uporaba retinoida se ne preporučuje tijekom trudnoće i dojenja. U tom slučaju možete posegnuti za drugim sastojcima za anti-aging njegu, npr.  za peptidima: https://www.superskin.hr/lice/serumi/serumi-i-boosteri-s-peptidima.html

Važno: Preporučujemo da prije nanošenja bilo kojeg proizvoda s aktivnim sastojcima na lice napravite tzv. "patch test". Nanesite proizvod na unutarnju stranu podlaktice i promatrajte reakciju kože.

Retinoidi i akne

Liječenje akni najstariji je razlog za korištenje retinoida u dermatologiji i kozmetici. Međutim, u studiji iz 1980-ih u kojoj su ispitivani učinci liječenja akni kod odraslih žena uočen je još jedan vrlo poželjan učinak - mlađi izgled kože, što je retinoide učinilo iznimno popularnim.

Kod težih oblika akni dermatolozi još uvijek često propisuju liječenje sistemskim retinoidima (u tabletama) i/ili antibioticima. Retinoidi u kozmetičkim proizvodima koji se koriste za borbu protiv akni mogu biti vrlo učinkoviti u liječenju blagih do umjerenih stanja djelujući na tri načina navedena u nastavku:

Geek & Gorgeous
13,80 €

Retinoidi i anti-aging

S godinama koža proizvodi sve manje elastina, kolagena i drugih važnih tvari, što se očituje u vidljivim znakovima starenja. Koža više nije zategnuta, pojavljuju se sitne, a kasnije i duboke bore.

Prava njega za kožu je ono što je zaljubljenost za dušu – proljeće iznutra i izvana. ???? Sitne molekule retinoida prodiru kroz epidermu (vanjski sloj kože) sve do dermisa (srednji sloj kože), gdje nastaju vlakna kolagena i elastina. U ovom sloju retinoidi pomažu neutralizirati slobodne radikale i povećavaju proizvodnju kolagena i elastina, stvarajući učinak punoće. Smanjuju se sitne i duboke bore i pojava proširenih pora. Retinoidi ujedno djeluju i na površinu kože, što može dodatno poboljšati teksturu i ten te njezinu hidrataciju.

I na kraju, ali ne i manje važno: retinoidi Vam mogu pomoći čak i ako u prošlosti niste bili baš savjesni u korištenju SPF zaštite i razvili ste neku vrstu hiperpigmentacije ili mrlje.

Paula’s Choice
68,00 €
Transparent Lab
19,60 €
Theramid
36,10 €

Uvođenje retinola - odakle početi?

Ako ste pročitali prethodni dio članka zasigurno ste se već prilično zagrijali za uvođenje retinoida u svoju rutinu, ali Vas moguće brinu navedene nuspojave. Bez brige, postoji mnogo stvari koje možemo učiniti kako bi uvođenje retinoida bilo ugodnije i sigurnije.

Prvi korak u izbjegavanju nuspojava pri korištenju retinoida je odabir odgovarajuće koncentracije i načina uvođenja proizvoda u rutinu, nakon čega slijedi odgovarajuća primjena proizvoda i odgovarajuća potporna njega.

Koju koncentraciju i oblik retinoida odabrati?

Ovisno o iskustvu, kao i o tipu i stanju kože.

U nastavku Vam dajemo savjete baš za retinol, jer je on najčešći u kozmetičkim proizvodima, a ostali derivati se u opisu proizvoda po jačini obično uspoređuju s njime.

 1. Ako nikada niste koristili retinoide ili Vam je koža suha i osjetljiva, odaberite retinol u koncentraciji od 0,01-0,03%.
 2. Ako ste već koristili retinoide ili aktivne sastojke a imate problema s neujednačenim tenom i teksturom kože ili primjećujete prve znakove starenja, možete se odlučiti za retinol u koncentraciji od 0,03-0,2%.
 3. Ako ste već iskusan korisnik retinola i imate probleme poput dubokih bora i neujednačenog tona kože, možete posegnuti za koncentracijama od 0,3-1% retinola ili proizvodima s retinalom.

 

Hoće li bolji rezultati zbog korištenja retinske kiseline biti vidljivi na koži?

Retinska kiselina (tj. retinoid koji možete dobiti na recept) je jača i može u početku djelovati malo brže od kozmetičkih proizvoda. Dugoročno gledano, učinak im može biti isti, ali je šansa za iritaciju kože puno manja kada se koriste kozmetički proizvodi sa složenijim recepturama.

Pri primjeni retinoida treba biti oprezan bez obzira na koncentraciju:

 • Savjetujemo Vam da ih prva dva tjedna koristiti svaku treću večer i da u toj rutini ne koristiti druge proizvode s aktivnim sastojcima.
 • Nakon tog razdoblja, ako koža dobro podnosi proizvod, možete zadržati rutinu uporabe svaku treću večer ili prijeći na svaku drugu večer.
 • Kao i kod svakog drugog tretmana, s retinoidima treba malo eksperimentirati kako biste ustanovili koja učestalost primjene odgovara Vašoj koži. Za većinu je korištenje retinoida dva do tri puta tjedno više nego dovoljno, dok neke osobe mogu retinoide koristiti svakodnevno.

VAŽNO: Potrebno je svakodnevno u dovoljnoj količini koristiti kremu sa zaštitnim faktorom višim od 30, a poželjna je i potporna njega neutralnim proizvodima. Nema uporabe aktivnih sastojaka, pa ni retinola, bez redovite upotrebe kreme za sunčanje u dovoljnim količinama.

Kada koristimo retinoide, naša je koža osjetljivija na štetne UV zrake nego inače. Nedovoljna zaštita može dovesti do fotooštećenja i razgradnje kolagena. Dakle, bez odgovarajuće zaštite od sunca, ne samo da ne možemo očekivati ​​učinke retinoida, nego se stanje kože može još više pogoršati!

Važni koraci prilikom uvođenju retinoida

 1. Ako koristite proizvod s višom koncentracijom retinola ili možda retinsku kiselinu, zaštitite područja oko usana, nosa i očiju. Možete koristiti bogatu neutralnu kremu ili kremu za područje oko očiju.
 2. Koristite malu količinu proizvoda – slijedite upute na pakiranju! Manja količina je više nego dovoljna za cijelo lice, jer vidljive rezultate na koži donosi konzistencija, a ne količina nanesenog proizvoda.
 3. Proizvod nanesite na potpuno suho lice. Nanesete li ga na vlažno lice, brže će prodrijeti u kožu, što rezultira znatno većom vjerojatnošću iritacije.

Ako je Vaša koža izrazito osjetljiva, možete (naravno prema uputama proizvođača) proizvode s retinolom nanijeti na hidratantnu kremu ili koristiti tzv. sendvič metodu – nanesite hidratantnu kremu, pa retinoid pa opet sloj hidratantne kreme.

Osjetljivost i suhoća kože pri uporabi retinoida može se smanjiti odgovarajućom potpornom njegom, osobito tijekom uvođenja proizvoda u rutinu. To bi trebali biti neutralni proizvodi bogati ceramidima, omega masnim kiselinama...

Ovo su neki od naših omiljenih proizvoda za kombiniranje s retinoidima:

 

S čime mogu kombinirati retinoide?

Naš prvi savjet je da slijedite upute proizvođača za proizvod koji koristite.

Zbog nuspojave ljuštenja kože često je uvjerenje da retinoidi na koži djeluju kao pilinzi, ali oni ne djeluju na isti način kao AHA i BHA kiseline. Općenito se ne preporučuje upotreba AHA i BHA kiselina u istoj rutini s retinoidima, osobito ne u višim koncentracijama.

U načelu Vam također savjetujemo da (barem u početku) ne kombinirate retinoide s drugim aktivnim sastojcima, jer to može brzo postati previše za kožu koja bi mogla reagirati iritacijom.

--

Vjerujemo da će Vam uz ove savjete odabir retinoida i njihova uporaba biti lakši i učinkovitiji. Ako trebate savjet ili imate dodatna pitanja, rado ćemo Vam pomoći! Naš tim možete kontaktirati na info@superskin.hr, telefonom na 099 1912 760 ili na Facebooku ili Instagramu.

VIP PONUDE I NOVOSTI

Upiši se na e-novosti. Bez brige, novosti šaljemo
samo kada imamo nešto zanimljivo reći.
w