Košarica
0
Nemate artikala u svojoj košarici.

Retinol (poznatiji kao A-vitamin) je nesumnjivo odličan za vašu kožu. Ali zato jer postoji nekoliko oblika retinola, teško je znati koji koristiti. Trebate li probati one bez recepta ili tražiti od svojeg dermatologa proizvode s retinolom (retinoidom) na recept? I kako se uklapa u vašu rutinu njege kože? Ne brinite se, Paula's Choice istraživački tim može vam pomoći odlučiti, i to na temelju najnovijih istraživanja! Saznajte više u tekstu koji slijedi.

 

Što je retinol?

Retinol je samo drugo ime za cijelu molekulu vitamina A. Smatran je kozmetičkim sastojkom i nalazi se samo u bezreceptnim proizvodima (većinom za njegu kože). Retinol može biti razložen u druge oblike vitamina A koji mogu biti pronađeni u proizvodima za njegu kože ili proizvodima koji se izdaju na recept.

Primjer kozmetičkog oblika retinola u proizvodima za njegu kože je retinil palmitat. Općenito, smatra se da je čisti retinol učinkovitiji nego derivati retinola.

Proizvodi s retinolom koji se izdaju na recept kao što su Renova i Retin-A sadrže aktivni sastojak tretinoin. Tretinoin je mnogo snažniji od retinola, ali s njim dolazi i veća šansa od iritacije.

 

Zašto je retinol dobar za moju kožu?

Bilo da je bezreceptni ili na recept, vitamin A u svim svojim oblicima djeluje kao stanični komunikator. To znači da može reći stanici kože da se ponaša i čak izgleda kao normalnija, mlađa stanica. Kada je vaša koža oštećena suncem, ova je komunikacija iznimno blagotvorna jer suncem oštećena koža stvara nezdrave, abnormalne i nefleksibilne stanice kože.

Kad dermatolozi raspravljaju o "retinolu na recept", to se odnosi na različite oblike vitamina A koji mogu biti korišteni samo u lijekovima na recept. Renova ili Retin-A su najpoznatiji oblici retinola na recept koji sadrže najaktivniji oblik zvan tretinoin (također poznat kao all-trans retinoična kiselina ili retinoična kiselina). Znamo da svi ovi termini mogu biti zbunjujući, ali ovaj popis bi trebao pomoći olakšati razumijevanje:

 • Retin-A ima laganu kremastu teksturu i najčešće ga prepisuju za tretiranje akni.
 • Retin-A Micro ima teksturu gela s mat završnim slojem, što je najbolje za masnu kožu sklonu izbijanjima akni.
 • Renova ima omekšavajuću teksturu i prepisivan je za bore/sunčeva oštećenja.
 • Tri-Luma sadrži tretinoin zajedno s receptnim hidrokinonom i prepisivan je za diskoloracije i melasmu.
 • Atralin, Avita, Altinac, Refissa i Tretin-X su drugi proizvodi s tretinoinom koji se mogu dobiti samo na recept.
 • Tretinoin je također dostupan i kao generički lijek koji je jednako učinkovit kao i brendirana verzija.

Bez obzira na brend ili teksturu, tretinoin se bori s borama, neujednačenim tenom i prištićima. Odluka koji upotrijebiti trebala bi biti temeljena na liječničkim preporukama i, u određenoj mjeri, na vlastitim preferencijama.

 

Drugi oblici retinola (retinoida) na recept

Osim aktivnog sastojka tretinoina koji se može naći u proizvodima na recept spomenutima ranije, druga dva najpoznatija oblika vitamina A/retinola na recept su Differin, koji sadrži adapalen, i Tazorac, koji sadrži tazaroten.

Oba su obično prepisivana za akne. Nijedan nema toliko istraživanja u području djelovanja protiv bora kao tretinoin, ali teoretski, oba bi trebala omogućiti slične anti-age blagodati. Općenito, Differin je vrijedan razmatranja ako imate akne, a vaša koža ne podnosi retinoide na recept.

Je li retinol na recept bolji za mene?

Retinol u svim svojim oblicima, bez recepta ili isključivo na recept, odličan je za sprečavanje i popravljanje znakova starenja. Ali kako bi bezreceptna (kozmetička) verzija cijele molekule vitamina A/retinola bila učinkovita, mora biti razložena u aktivni oblik (tretinoin) koji se nalazi u proizvodima s vitaminom A na recept. Svi proizvodi s retinolom koje preporučuje Paula's Choice tim formulirani su da čine upravo to.

Imajte ove činjenice na umu koje vam mogu pomoći odrediti koji oblik je najbolji za vaše potrebe: 

 • Snaga retinola na recept je veća i brže djeluje. Kozmetičkom retinolu treba duže vremena da počne djelovati, ali na duže staze jednako djeluje.
 • Oblici vitamina A/retinola (tretinoina) na recept imaju veći rizik od stvaranja iritacije. Nekim ljudima iritacija nikada ne prestaje i ne mogu ga upotrebljavati.
 • Kozmetički retinol ima daleko niži rizik od izazivanja iritacije, ali budući da se razlaže u koži kako bi postao aktivan, receptni oblik (tretinoin) također može biti iritirajuć.
 • Potrebno je eksperimentiranje kako biste vidjeli koja je učestalost nanošenja najbolja za vas; mnogi otkriju da korištenje retinola 2-3 puta tjedno djeluje odlično, dok ga drugi mogu upotrebljavati svaki dan.

 

Mogu li koristiti AHA ili BHA ako koristim kozmetički retinol odnosno onaj na recept?

Uobičajeno neshvaćanje vezano za retinol je da on ljušti kožu. Vitamin A/retinol u bilo kojem od svojih oblika ne čini iste stvari kao i AHA ili BHA kiseline. AHA i BHA kiseline čine eksfolijaciju na površinskim slojevima odumrle kože, popravljajući suncem oštećene ili genetski zadebljale stanice kože.

Bilo da je u bezreceptnom obliku ili na recept, retinol je stanični komunikator koji "govori" stanicama kože da stvaraju zdravije, mlađe stanice i može poboljšati proizvodnju novih stanica kože. On nije eksfolijant.

Dolazi do zabune zato jer retinol u obje vrste proizvoda – bezreceptnoj i na recept – može izazvati ljuštenje. Zbog ove nuspojave, ljudi pretpostavljaju da on također radi i eksfolijaciju na koži. Ljuštenje kože nije eksfolijacija. AHA i BHA pomažu koži da radi ono što bi ona prirodno radila, a nije prirodno vidjeti da se zdrava koža ljušti. Umjesto toga, vidite glatku, obnovljenu površinu kože i zdravi sjaj.

Za najbolje anti-age blagodati, idealno je koristiti i eksfolijant i proizvod s vitaminom A/retinolom.

Preporučujemo upotrebu sljedećih proizvoda

Paula’s Choice
475,00 kn
Paula’s Choice
445,00 kn

 

Kako koristiti proizvod s retinolom (retinoidom) na recept

Evo kako koristiti proizvod s retinolom na recept (s aktivnim sastojkom *tretinoinom) u sklopu vaše dnevne rutine u njezi kože:

  • Čistite, tonizirajte kožu i radite eksfolijaciju AHA ili BHA proizvodom kao i obično.
  • Zatim, nanesite proizvod na recept.
  • Ako koristite i proizvod za osvjetljivanje kože, nanesite ga nakon retinoida na recept.
  • Nastavite s nanošenjem kreme i/ili seruma, koji također mogu biti nanošeni na područje oko očiju.

Još savjeta

  • Kako biste pomogli koži da se navikne na snagu retinola na recept, nanesite ga svaki drugi dan, uvijek navečer (sunčeva svjetlost deaktivira aktivne sastojke).
  • Ako ga vaša koža podnosi, možete postepeno povećati učestalost nanošenja na jednom dnevno, ali uvijek navečer.
  • Imajte na umu da više nije i bolje, samo je količina veličine graška dovoljna za cijelo vaše lice!
  • Nikada ne nanosite tretinoin (glavni retinoid na recept) u isto vrijeme kad i **benzoil peroksid. Ova kombinacija deaktivira tretinoin.

*Iste ove upute za nanošenje odnose se i na ostale oblike retinoida na recept kao što su Differin ili Tazorac. **Iznimka je da Differin može biti nanošen u isto vrijeme kad i benzoil peroksid za borbu protiv akni. Ne postaje neučinkovit.

 

Što biste još trebali znati

  • Proizvodi s retinolom mogu biti nanošeni ispod očiju, ali ne i na kapke ni na područje ispod obrva.
  • Budući da benzoil peroksid ne može biti korišten u isto vrijeme kad i tretinoin na recept, nanesite proizvod s benzoil peroksidom ujutro.
  • U redu je koristiti bezreceptni proizvod s retinolom zajedno s retinolom na recept. Koji ćete prvi nanijeti, ovisi o vama.
  • Ako primijetite znakove iritacije (ljuštenje, crvenilo, osjetljivost), nemojte udvostručivati proizvode s retinolom i/ili smanjivati učestalost nanošenja.

 

Važna napomena: bilo da odaberete bezreceptni proizvod s retinolom, ili onaj na recept, obavezna je dnevna upotreba dobro formulirane kreme za sunce sa SPF-om 15 ili većim! Čak i najučinkovitiji anti-age sastojci koji su dokazani istraživanjem neće djelovati kako biste željeli ako niste revni po pitanju zaštite od sunca. Na koncu, sunčeva oštećenja stvorila su većinu problema zbog kojih koristite anti-age proizvode, tj. kako biste ih popravili!

Za najbolje rezultate, bilo koji oblik vitamina A/retinola treba biti korišten zajedno s ostalim anti-age proizvodima koji sadrže sastojke za pomlađivanje kao što su antioksidansi, sastojci koji popravljaju kožu i različiti stanični komunikatori kao što je niacinamid. Unatoč retinolovu statusu superzvijezde, tretiranje znakova starenja je daleko kompleksnije da bi ih samo jedan sastojak mogao riješiti!

 

Izvori literature: Dermatologic Surgery, June 2010, pages 829–840; Journal of Cellular Physiology, August 2009, pages 427–439; Journal of Southern Medical University, February 2009, pages 217–219; Clinics in Dermatology, November-December 2008, pages 633–635; Acta Poloniae Pharmaceutica, January–February 2008, pages 85–91; Clinical Interventions in Aging, Volume 1, Issue 4, 2006, pages 327–348; Skin Pharmacology and Physiology, June 2006, Epublication; Drugs, Volume 65, Issue 8, 2005, pages 1,061–1,072; British Journal of Dermatology, September 1998, page 8; and Journal of the American Academy of Dermatology, March 1997, pages S27–S36. - See more at: http://www.paulaschoice-eu.com/learn/prescription-retinoids-which-one-to-use/#sthash.2OLrgptb.dpuf

VIP PONUDE I NOVOSTI

Upiši se na e-novosti. Bez brige, novosti šaljemo
samo kada imamo nešto zanimljivo reći.
w