Košarica
0
Nemate artikala u svojoj košarici.

Istraživanja su pokazala da eksfolijant s beta-hidroksi kiselinom (BHA, poznata i kao salicilna kiselina) može pomoći stvaranju čišćeg tena, otčepiti pore i obnoviti teksturu kože, ali početnici u korištenju BHA javljaju da im se prvo pojavljuje „faza čišćenja“, u kojoj ustvari dobiju više prištića. Vrijedi li „pogoršava prije nego poboljša“ i za korištenje BHA proizvoda? 

 

Istjeruje li BHA prištiće?

Odgovor je: Možda… kod nekih ljudi. Budući da je BHA topiva u masnoći, ne radi eksfolijaciju samo na površini kože, nego i unutar pora. Ovakva vrsta eksfolijacije može izazvati veliko izbacivanje upalnih supstanci i masnoće koje, pod određenim uvjetima, mogu stvoriti više prištića.  

Primarno, budući da salicilna kiselina pomaže stanicama da se brže obnove, koncentrirana BHA formula može puno brže dovesti na površinu prištiće koji su već bili u nastajanju prije nego ste počeli koristiti proizvod. Zvuči čudno, ali može se dogoditi kod nekih ljudi.

Prištići koje vidite nakon što ste počeli koristiti BHA ionako bi se pokazali u dogledno vrijeme, ili bi jednostavno ostalni sakriveni duboko u pori, držeći je zatvorenom i proširenom. Drugim riječima, ustvari je dobro vidjeti te promjene iako svježa bujica prištića može biti uznemirujuća!

 

Što učiniti ako BHA eksfolijant uzrokuje prištiće?

Naša preporuka? Dajte svojem BHA eksfolijantu nekoliko tjedana svakodnevnoga nanošenja prije nego odlučite je li ili nije za vas. Ako se čini da je to previše za vašu kožu, smanjite učestalost nanošenja (jednom umjesto dva puta na dan, ili svaki drugi dan). Vrlo je vjerojatno da je ovakav učinak samo privremen i da ćete početi primjećivati glađu, čišću kožu u kratkom vremenskom razmaku. 

Preporučujemo upotrebu sljedećih proizvoda

 

Drugi uzroci prištića tijekom korištenja BHA eksfolijanta

Bilo bi nemarno kada ne bismo spomenuli da prištiće mogu izazvati različiti faktori, uključujući i one nevezane za samu BHA kiselinu. Na primjer, ako se vaš menstrualni ciklus podudara s vremenom isprobavanja novog proizvoda (bilo da je riječ o BHA ili nekom drugom proizvodu), mogli biste kriviti novi proizvod (pogotovo ako nikad ranije niste koristili BHA eksfolijant) prije nego shvatite da se događaju prirodni procesi. To je samo razlog više da novom proizvodu date priliku prije nego pretpostavite da vam upravo on izaziva prištiće.

Također je dobra ideja napraviti pauzu u korištenju onoga što inače koristite u svojoj rutini; u mnogim slučajevima, samo jedan proizvod ne izaziva prištiće, već je odgovorna kombinacija proizvoda. Tako da, ako koristite više proizvoda i nanosite ih sve u isto vrijeme, probajte nanositi ih u različito doba (na primjer, jedan proizvod ujutro, drugi navečer) ili probajte prijeći na proizvode s laganijim teksturama (na primjer, prijeđite s kreme na losion ili gel), što često može napraviti ogromnu razliku! Kad se radi o prištićima, obično treba malo eksperimentirati prije nego li pronađete najbolju kombinaciju proizvoda te kada i koliko često svaki od njih nanositi.

 

Kako tretirati reakcije na BHA eksfolijant

Ako smatrate da ne dobijate dobru reakciju od korištenja BHA eksfolijanta, odmah ga prestanite koristiti i pratite kako vaša koža reagira. Iako je BHA kiselina protuupalna, možda ste jedan od onih nesretnika koji su osjetljivi na nju. Ovo posebno vrijedi za osobe alergične na aspirin jer je salicilna kiselina (BHA) kemijski slična ovom dugogodišnjem lijeku protiv boli.

VIP PONUDE I NOVOSTI

Upiši se na e-novosti. Bez brige, novosti šaljemo
samo kada imamo nešto zanimljivo reći.
w