Košarica
0
Nemate artikala u svojoj košarici.

Ako ste "ovisnici" o kozmetici ili ste samo znatiželjni dok su anti-age sastojci u pitanju, vjerojatno ste čuli barem par tvrtki kako govore o čudotvornim blagodatima peptida u njihovim proizvodima. Ove tvrdnje variraju od sposobnosti podebljanja usnica i liftinga naborane kože, pa sve do uklanjanja tamnih kolutova i natečenih očiju. Zvuči prilično nevjerojatno, ali jesu li peptidi u njezi kože zaista anti-age junaci ili samo precijenjeni sastojci? Paula's Choice istraživački tim otkriva!

Što su peptidi?

Peptidi su proteini sastavljeni od dugačkih ili kratkih lanaca aminokiselina, koje su građevinski materijal proteina. Peptidi mogu biti prirodni ili sintetički. Većina peptida korištenih u kozmetici je sintetička jer laboratorijski inženjering ovih sastojaka daje kemičarima veću kontrolu njihove stabilnosti i učinkovitosti u proizvodima za njegu kože. Još jedan primjer da prirodni put nije uvijek i najbolji za kožu!

 

Peptidi u njezi kože

Vezano za dizanje prašine oko peptida (iako postoje intrigantni razlozi koje treba uzeti u obzir), marketinški trik je većinom oko upornog ponavljanja kozmetičke industrije kako postoji jedan magični sastojak ili grupa sastojaka kao anti-age rješenje. To jednostavno nije istina. Ne postoji jedino rješenje za sve znakove starenja – iako priznajemo da bi bilo odlično kada bi zaista bilo tako jednostavno.

Ovo valja zapamtiti: kao što ne postoji jedna zdrava namirnica ili dodatak prehrani koji treba jesti, nema također jednog jedinog najboljeg sastojaka ili grupe sastojaka. Koža je najsloženiji organ ljudskoga tijela, pa – možete samo zamisliti – njezine potrebe ne može zadovoljiti samo peptid ili mješavina peptida.

Iako peptidi nisu čudotvorni sastojci, dobro je vidjeti ih u proizvodima za njegu kože, no još moramo dosta naučiti oko toga kako najbolje iskoristiti peptide za maksimum djelotvornosti proizvoda za njegu kože.

Većina peptida funkcionira kao agensi koji vežu na sebe vlagu i gotovo većina njih ima teoretsku sposobnost staničnoga komuniciranja koja pomaže koži da se sama popravi. To su uzbudljive blagodati, no tako dugo dok se ne oslanjate samo na peptide. Potreban je dobar miks anti-age sastojaka kako bi koža izgledala glađa, čvršća i, da, mlađa.

Nijedan peptid ne djeluje kao botoks ili dermalni filer radi smanjenja bora. Peptidi sigurno nisu topički odgovor za one koji se boje igle! Istraživanja koja pokušaaju dokazati suprotno dolaze od kompanija koje kozmetičkim tvrtkama prodaju peptide ili mješavinu peptida. Često je količina koja je korištena u studijama koje financiraju kompanije mnogo veća nego što se koristi u proizvodima za njegu kože, tako da se blagotvornost jedostavno ne pojavljuje.

Preporučujemo upotrebu sljedećih proizvoda

Paula’s Choice
280,00 kn
Paula’s Choice
300,00 kn

Bakreni peptidi: činjenica ili mit?

Neke se osobe pitaju je li posebna grupa peptida – bakrenih peptida (također poznatih i kao bakar glukonat) – konačno anti-age rješenje za kojim svi tragaju. Sinteza glavnih potpornih supstanci kolagena i elastina djelomično je vezana za prisutnost bakra u tijelu. Također postoji istraživanje koje pokazuje da bakar može biti učinkovit u zacjeljivanju rana. Ali dosad nije bilo mnogo istraživanja koja pokazuju da veza bakra i peptida ima anti-age i omekšavajuće blagodati na kožu i nijedno od njih nije bilo neovisno.

Štoviše, ove studije rijetko ili nikad ne uspoređuju navodno prekrasne rezultate bakrenih peptida s drugim, afirmiranijim sastojcima. Ne biste li htjeli znati može li neki drugi sastojak (poput vitamina C ili retinola) biti bolji od bakrenih peptida? Mi smo sigurni da može!

Također smo primili mnogo upita o tome smiju li bakreni peptidi biti korišteni s C-vitaminom, AHA ili BHA zbog interakcije između bakra (metala) i askorbinske kiseline, no superoksid dismutaza i cink iznimno dobro djeluju zajedno s vitaminom C, a imaju također metalna kemijska svojstva. No posebno za bakar nema istraživanja koje bi pokazalo da je ovo istina, jednako kao što ima malo neovisnih istraživanja koja pokazuju anti-age blagodati bakrenih peptida.

Na kraju, kad je riječ o bakru samom, postoji nešto što se zove Fenton reakcija, proces u kojem bakar stvara slobodne radikale koji uzrokuju upalu, a znamo da upala izaziva starenje. Ne kažemo da proizvodi za njegu kože s bakrom imaju ovaj učinak, niti u kojoj mjeri bi ovaj učinak djelovao na kožu kad bi se to dogodilo, no s obzirom na to kako se peptidi raspadaju, to postoji kao mogućnost. Dok imamo mnogo drugih dokazanih, dobro istraženih anti-age sastojaka koji daju blagodati bez toliko brige, zašto riskirati s bakrenim peptidima?

Zaključak

Peptidi mogu biti odlični anti-age sastojci proizvoda za njegu kože. Ali kao i kod ostalih sastojaka, nema jedinog koji trebate kako bi vaša koža izgledala mlado i zdravo kako želite. Uzmite ove naizgled fantastične tvrdnje o proizvodima s peptidima s dozom sumnje i sjetite se da je korištenje proizvoda s koktelom sastojaka (plus dnevna zaštita od sunca) najbolja stvar koju možete učiniti za zdravlje i izgled svoje kože! 

Izvori: Clinical Chemistry and Laboratory Medicine, travanj 2013., str. 1–8; and Journal of Investigative Dermatology, kolovoz 2003., str. 177–183.

VIP PONUDE I NOVOSTI

Upiši se na e-novosti. Bez brige, novosti šaljemo
samo kada imamo nešto zanimljivo reći.
w