Poštovani kupci, obavještavamo vas da će u srijedu 17.04. showroom biti zatvoren. Zahvaljujemo na razumijevanju.

Košarica
0
Nemate artikala u svojoj košarici.

Koža je naš najveći organ, stoga s njom trebamo postupati pažljivo i oprezno. Posebno moramo biti oprezni pri čišćenju kože i korištenju aktivnih sastojaka koji je mogu oštetiti. Takve povrede mogu se očitovati u oštećenoj kožnoj barijeri, što sa sobom nosi niz neugodnosti.

Što je kožna barijera?

Naša koža se sastoji od tri različita sloja: epiderme, dermisa i potkožnog tkiva, koji se međusobno dosta razlikuju. Kožu gradi složena mreža koja pruža zaštitu od vanjskih utjecaja, a pritom se brine o regulaciji temperature i količine vode koju koža oslobađa u okoliš.

Jednostavno rečeno, kožna barijera je brtveći sloj koji drži vanjske slojeve kože zajedno. Kada su ti vanjski slojevi zdravi, koža je meka i zategnuta. Međutim, kada su oštećeni, koža može izgledati beživotno, suha je i neujednačene teksture.

Kada je kožna barijera oštećena, koža više nema sposobnost zadržavanja neophodnih tvari , ceramida, kolesterola i masnih kiselina, koje drže stanice na okupu. To pak dovodi do gubitka vode, a koža je sve izloženija vanjskim utjecajima. Istodobno, zdrava kožna barijera utječe i na sposobnost poboljšanja znakova starenja i izbjeljivanja pigmentacijskih mrlja, tako da u slučaju oštećene barijere svi naši napori da riješimo te specifične probleme mogu biti uzaludni .

 

Što uzrokuje oštećenje barijere?

Oštećenja kožne barijere obično nastaju zbog vanjskih čimbenika. Među glavnim krivcima su uglavnom:

 • čišćenje kože neodgovarajućim sredstvima za čišćenje,
 • prekomjerno korištenje kozmetičkih proizvoda s aktivnim sastojcima (mjerodavna je tolerancija VAŠE kože, a ne samo opće upute za uporabu),
 • dugotrajno i kontinuirano izlaganje suncu bez UV zaštite,
 • izloženost nadražujućim tvarima i
 • niska vlažnost okolnog zraka (ovo je problem osobito zimi).

Kako se brinuti za svoju kožnu barijeru?

Kada je riječ o kožnoj barijeri, prevencija je od ključne važnosti – ponovno jačanje već oštećene barijere nije nimalo jednostavno. Da bi se izbjegla potreba za jačanjem kožne barijere pomoći će sljedeći savjeti za održavanje zdrave i snažne kožne barijere:

 • Za čišćenje uvijek koristite mlaku vodu. Čišćenje previše hladnom ili pretoplom vodom može oštetiti kožu.
 • Nemojte koristiti grube mehaničke pilinge koji mogu uzrokovati mikrooštećenja. Umjesto toga upotrijebite nježni kiseli piling.
 • Koristite proizvode bez potencijalno nadražujućih tvari kao što su mirisi. Mirisi i eterična ulja uzrokuju povećanu osjetljivost kože i mogu iz epiderme ukloniti ključne sastojke koji održavaju zdravu kožnu barijeru.
 • Nemojte pretjerivati ​​s upotrebom aktivnih sastojaka kao što su AHA i BHA kiseline, retinoidi ili drugi proizvodi za liječenje akni. Primjena aktivnih sastojaka u najvišoj koncentraciji i istodobno korištenje više različitih aktivnih sastojaka može dovesti do pojačane iritacije kože i posljedičnog oštećenja barijere. Postupno utvrdite  učestalost korištenja i koncentraciju sastojka koja Vam odgovara, a proizvode s aktivnim sastojcima nemojte koristiti u istoj rutini, već ih rasporedite na različite dane.
 • Zaštitite kožu od sunca - gotovo svaki dan, bez obzira na doba godine i bez obzira na vrijeme. Izlaganje suncu jedan je od glavnih uzroka oštećenja kožne barijere.

Kako mogu znati je li kožna barijera oštećena?

Kada kožna barijera ne funkcionira kako bi trebala, mogu se pojaviti različita stanja kože, uključujući:

 • suhu i dehidriranu koža
 • kožu koja se ljušti,
 • svrbež i crvenilo,
 • izrazito osjetljiva odnosno upaljena područja na koži i
 • iznenadno izbijanje prištića ili akni.

Kako popraviti oštećenu kožnu barijeru?

Prvi korak u jačanju oštećene kožne barijere je prestanak korištenja proizvoda s aktivnim sastojcima. Zamijenite ih neutralnim proizvodima sa sastojcima koji regeneriraju kožu, kao što su masne kiseline, kolesterol, ceramidi i hijaluronska kiselina. Oni mogu biti i izvrsna nadopuna rutini njege kože za održavanje zdrave barijere.

Pritom treba imati na umu da se kožna barijera ne može popraviti preko noći. Vrijeme regeneracije ovisi o stupnju oštećenja i odabiru pravih proizvoda, ali prije svega zahtijeva puno strpljenja.

Ako trebate savjet koji proizvod odabrati za sebe i svoj tip kože, rado ćemo Vam pomoći.

Naš tim možete kontaktirati na info@superskin.hr, telefonom na 099 1912 760 ili na Facebooku ili Instagramu.

 

VIP PONUDE I NOVOSTI

Upiši se na e-novosti. Bez brige, novosti šaljemo
samo kada imamo nešto zanimljivo reći.
w