Košarica
0
Nemate artikala u svojoj košarici.

Koliko god čudno zvučalo, suha koža nije rezultat manjka tekućine. Istraživanja koja su uspoređivala sadržaj vode u suhoj, normalnoj te masnoj koži nisu pokazala neku značajnu razliku u količini vode među njima. Dodavanje vlage suhoj koži nije nužno dobra stvar. Ako ništa drugo, previše vlage, kao od natapanja u kadi, je loše za kožu jer ometa vanjski sloj kože i čini ga suhim, perutavim, dehidriranim te naboranim (poput palačinke).

 

Što vam isušuje kožu

Glavni razlog zbog kojega vam je koža suha jest oštećenje. Ono što se događa jest da vanjski sloj kože gubi svoju sposobnost da održi normalnu količinu vode. Za većinu, to je posljedica oštećenja od sunca, a do neke granice, korištenje proizvoda za njegu kože koji sadrže iritirajuće ili isušujuće sastojke. 

Jeste li ikada primijetili da dijelovi vaše kože koji nemaju oštećenja od sunca (oni koji nisu rutinski izloženi suncu) su rijetko, ako ikada, suhi (samo pogledajte unutrašnji dio vaše ruke ili vašu stražnjicu). To je zato što dijelovi s malo ili bez oštećenja od sunca ne pate od raspona problema koji imaju korijen u redovitom izlaganju suncu.

Preporučujemo upotrebu sljedećih proizvoda

 

Kako popraviti suhu kožu

Ono što suha koža treba su sastojci koji popravljaju barijeru i pomažu joj da se ponaša mlado kako bi zadržala zdravu ravnotežu vode. Evo naših najboljih savjeta kako prekinuti začarani krug suhe i neugodne kože:

Prvi korak je prekinuti oštećivanje vanjskog sloja kože izbjegavajući:

 • sapune (sve vrste i sve u čvrstom obliku)
 • gruba sredstva za čišćenje kao natrij lauril sulfat ili natrij c14-16 olefin sulfonat
 • proizvode s iritirajućim sastojcima (primjerice alkohol, pepermint, mentol, metvica, citrusi, eukaliptus, mirisi)
 • izlaganje vrućoj vodi
 • abrazivne četke (sjetite se mikroabrazije kože kod kuće ili one koje sadrže djeliće voća ili oraha)
 • lufa spužve.

Sljedeći koraci će pomoći koži da dobije ono što treba kako bi se ponašala kao i prije oštećenja od sunca. Evo nekih sigurnih savjeta koji će vam pomoći pri postizanju prekrase, glatke, mlađe kože: 

 • Nosite kremu sa zaštitnim faktorom dnevno, čak i zimi: oštećenje od sunca polako uzima sposobnost kože da zadrži vodu i osjeća se glatkom.
 • Koristite samo najbolje hidratante (serumi, gelovi, losioni, kreme): hidratanti bi trebali biti puni antioksidanasa, sa sastojcima koji pomažu koži da zadrži vodu, koji popravljaju kožu, i sadrže protuupalne sastojke. Kako biste osigurali stabilnost sastojaka osjetljivih na svjetlost i zrak, pobrinite se da koje god hidratante odabrali ne dolaze u prozirnom ili pakiranju u tegli.
 • Za jako suhu kožu koristite čista biljna ulja, poput maslinovog ili ulja lanenog sjemena, primijenjeno poslije hidratanta na suhim područjima.
 • Eksfolijacija (piling): okretanje stanica kože (ljuštenje) je funkcija zdrave kože, ali zbog oštećenja od sunca, vaša koža treba pomoć pri ovom procesu. Dobro formulirani proizvod s alfa-hidroksi kiselinom (AHA) ili beta-hidroksi kiselinom (BHA) mogu pomoći pri ljuštenju stanica kože na prirodan način, uklanjanjem nakupljenih starih stanica kože i zamjenjivanjem istih novim i glatkim.
 • Ne zaboravite usne: one su najmanje sposobne da ostanu glatke i mekane. Nemojte ih držati golima danju ili po noći. Tokom dana je nužno primijeniti omekšavajući ruž za usne ili sjajilo. Noću nemojte ići spavati bez da ih zaštitite omekšavajućim melemom za usne, tijekom cijele godine.
 • Nikada ne koristite proizvode koji sadrže isušujuće ili iritirajuće sastojke. No to ste već znali, zar ne?
 • Stalno izlaganje suhom okolišu, hladnom vremenu ili zraku iz klima-uređaja može također biti problematično jer to oštećuje i degradira vanjski zaštitni sloj kože. Dodavanje ovlaživača zraka vašem domu može činiti ogromnu razliku!

Hoće li pijenje vode prevenirati suhu kožu? 

Ovo je jedan od onih mitova o ljepoti koji nikako da nestanu, ali tu su činjenice: iako je pijenje osam čaša vode na dan jako dobro za vaše tijelo, ne popravlja ili ne smanjuje suhu kožu. Kada bi samo pijenje vode bilo dovoljno da se riješite suhe kože, tada nitko ne bi imao suhu kožu i hidratanti se ne bi više prodavali. Uzroci i tretmani suhe kože su daleko kompliciraniji od samog unosa vode. Naravno, trebali biste paziti da ne konzumirate vrste tekućina koje vode do dehidracije, među kojima su alkohol i kofein najveći krivci. Dovođenje u ravnotežu manjih količina kofeina i, primjerice, crnog vina s vodom će pomoći ukloniti dehidrirajući efekt koji oboje mogu imati na vaše tijelo.

Izvori: Dermatologic Therapy, 2004, 17 Suppl. 1:43-8; Skin Research and Technology, November 2003, 306–311; American Journal of Clinical Dermatology, April 2003, pages 771–788; Journal of the American Academy of Dermatology, March 2003, pages 352–358.

VIP PONUDE I NOVOSTI

Upiši se na e-novosti. Bez brige, novosti šaljemo
samo kada imamo nešto zanimljivo reći.
w