Košarica
0
Nemate artikala u svojoj košarici.

Istraživanja su pokazala da bi kremu sa zaštitnim faktorom trebalo nanositi tijekom cijele godine – ne samo ljeti. Zabluda je da je samo ljeti sunce opasno za kožu, i da samo tada treba nositi kremu za sunčanje. Zapamtite: dokle god je vani dan, ima sunca. A dok ima sunca, postoji rizik od sunčanog oštećenja.

Kad je oblačno, i pada kiša, jednako valja koristiti hidratantno sredstvo koje ima dobar SPF kao i kad prži sunce. Sigurno ste čuli kako je netko dobio opekotine na skijanju. To je stoga što snijeg reflektira Sunčeve zrake. One se odbijaju i o vodu, prodiru i kroz prozore, tako da – ako već niste – pronađite svoju cjelogodišnju kremu s oznakom SPF 30 ili većom (ovisno o boji puti).

Sada kada ste osvjedočeni o potrebi nanošenja zaštitne kreme, smanjili ste rizik od zadobivanja sunčanih mrlja, pjega, hiperpigmentacija, bora... No, toliko je krema s UV faktorom na raspolaganju. Koju odabrati? I što su to mineralni, a što sintetski filteri u kremama? Koja je razlika?

Razlika mineralnih i sintetskih filtera

Kako bismo vas oslobodili tolikih upitnika koji vam možda stoje iznad glave, recimo za početak kako kreme za sunčanje, odnosno kreme s UV faktorom u sebi sadrže filtere. Postoje mineralni i sintetski filteri.

Mineralni filteri: postoje dva – titanijev dioksid i cinkov oksid. Oba se dobro upijaju u površinu kože i štite od štetnih UV zraka. Ponekad ih se naziva fizikalnim filterima ili blokatorima UV zraka, no to baš i nije najbolji opis onoga što rade. Također, postoji dezinformacija da su mineralni filteri organski, no to su ustvari anorganske kemikalije.

Sintetski filteri: postoji ih preko 30, i svi se upijaju na površinskim slojevima kože gdje rade dvostruko: raspršuju UV zrake te pretvaraju UV zrake u toplinu i deaktiviraju ih. Neki od poznatijih su oxybenzon, octinoxat, octisalat i avobenzon. Ponekad ih se naziva kemijskim filterima, što nije sasvim točno. Naime, svi sastojci kozmetičkih proizvoda, pa i voda, jesu kemijski sastojci.

Koji je bolji?

Ne postoji nešto po čemu su jedni bolji od drugih u smislu formule. Da, jedni mogu biti bolji od drugih za vas, dakle radi se o pojedinačnom izboru u skladu s potrebama kože. Evo karakteristika oba filtera, prema čemu možete odabrati prikladniji za svoje potrebe:

Mineralni filteri:

-       minimalan ili nepostojeći rizik od iritacije kože

-       mogu ostavljati bijeli trag, posebno na tamnijoj puti, ali ako je kvalitetna krema, nevidljivi su

-       zahtijevaju pažljivije nanošenje.

 

Sintetski filteri:

-       nalaze se u proizvodima finijih tekstura

-       prikladniji su za vodootporne formule jer se ne pretvaraju u mlijeko nakon što se koža smoči

-       mogu biti iritirajući za osjetljivu kožu.

Koji god filtar odabrali, zapamtite da je važno nanositi kremu s UV faktorom cijele godine. Sunčeve zrake uzrok su broj jedan kad su bore u pitanju, stoga je dobra SPF krema najbolja anti-age prevencija!

VIP PONUDE I NOVOSTI

Upiši se na e-novosti. Bez brige, novosti šaljemo
samo kada imamo nešto zanimljivo reći.
w