Košarica
0
Nemate artikala u svojoj košarici.

Eksfolijanti su jedni od Superskin bestselera, omiljeni proizvodi naših fanova i temelj za stvaranje čistog, baršunastog tena zahvaljujući tome što uklanjaju odumrle stanice kože i čine ono što koža inače sama radi svojim prirodnim procesima. Kada su ti prirodni procesi malo usporeni – eksfolijanti dolaze na scenu. No, koja je razlika između njih?

AHA vs. BHA

AHA kiselina – drugim imenom alfa-hidroksi kiselina, namijenjena je površinskoj eksfolijaciji, dok BHA – beta-hidroksi kiselina, radi eksfolijaciju i unutar pora. AHA podrazumijeva glikolnu odnosno mliječnu kiselinu, dok je BHA ustvari salicilna kiselina, po svojem sastavu srodna aspirinu.

Prije nego detaljnije objasnimo razliku ovih dviju vrsta kiselina, objasnimo što je to eksfolijacija i zašto je potrebna. Naime, naša koža svaki dan odbacuje mrtve stanice. Ako je koža mlada odnosno zdrava, taj proces „teče“ glatko – mrtve stanice se odbacuju, uklanjaju, nove nastaju i gradi se nova koža. No, ako nešto stane na put tom procesu – okolišno zagađenje, višak sebuma, sunčana oštećenja ili starenje – eksfolijacija može biti problem. Rezultat je siva, suha ili ljuskava koža, s jedne strane, odnosno začepljene, proširene pore s druge strane. Posljedica poremećenog ritma prirodne eksfolijacije su i bore, gubitak čvrstoće te neujednačen ten.

Kako bismo potaknuli eksfolijaciju, služimo se eksfolijantima, koji taj prirodni proces ponovno potaknu. Ugrubo govoreći, AHA i BHA nazivamo kemijskim pilinzima jer ljušte kožu, no one to ne čine kao klasični – mehanički pilinzi, već blaže ali djelotvornije. Naime, kod korištenja mehaničkih pilinga postoji opasnost od ozljeda zbog grubih zrna kojima se koža ljušti, stoga je u tu svrhu sigurnije (i prirodnom procesu bliskije) raditi upravo eksfolijaciju kiselinama.

Prednosti AHA kiseline

Obje kiseline popravljaju opće stanje kože, čine da koža izgleda čvršće i da ima bolju teksturu. No, kao što smo ranije naveli, AHA radi na površini kože i općenito je prikladna za normalnu do suhu kožu, kožu oštećenu djelovanjem sunca te kožu koja ima vidljive znakove starenja. Preporučujemo je za tretiranje hiperpigmentacija i bora. AHA kiselina nije lijek za akne, no postoje blagodati korištenja AHA i za aknastu kožu zahvaljujući činjenici da oslobađa kožu mrtvih stanica i tako joj pomaže da „diše“.

Prednosti BHA kiseline

BHA kiselina djeluje protuupalno, stoga je prva pomoć kod crvene, aknaste i masne kože sklone upalama, iritacijama i nečistoćama. Istraživanja pokazuju da BHA pozitivno djeluje i na rozaceju te pilarnu keratozu. Budući da djeluje unutar pora, preporučuje se za čišćenje mitesera, bubuljica i kao tretman proširenih pora. Također, odličan je borac protiv mrlja od starih akni/prištića odnosno crvenih ožiljaka u vidu mrlja. Moramo napomenuti kako BHA kiselina nažalost ne može ukloniti stare ožiljke u vidu brazgotina, no sve ostalo navedeno djelotvorno tretira stoga je sastojak broj jedan kada su akne u pitanju. Za svakodnevni tretman preporučene su koncentracije od 1 odnosno 2 % BHA kiseline. O tipu kože ovisi koju teksturu ćete odabrati – masnoj koži odgovara tekućina, mješovitoj gel, a suhoj losion.

Preporučujemo upotrebu sljedećih proizvoda

Kombinacija AHA i BHA

Budući da im je djelovanje slično, općenito se ne preporučuje istovremena upotreba AHA i BHA kiselina, no neke osobe ne primjećuju nuspojave. U svakom slučaju, predlažemo naizmjeničnu upotrebu tih kiselina, primjerice: jednu večer nanesite jednu, a drugu večer drugu kiselinu. Ili, ujutro nanesite AHA, a navečer BHA. Slobodno eksperimentirajte kako biste vidjeli koji ritam najbolje odgovara vašoj koži. No, u svakom slučaju vrijedi ovo: dokle god koristite eksfolijante, pojačajte oprez oko zaštite od sunca! Dnevna krema s UV faktorom 20 i većim obavezna je tijekom perioda korištenja AHA/BHA, pa i dva tjedna nakon prestanka njihova korištenja.

VIP PONUDE I NOVOSTI

Upiši se na e-novosti. Bez brige, novosti šaljemo
samo kada imamo nešto zanimljivo reći.
w