Košarica
0
Nemate artikala u svojoj košarici.

Nije fer da dugo vremena nakon izbijanja akni i njihova zacjeljivanja imate crvene ili smeđe mrlje na mjestu gdje su akne izbile. Postoje koraci u njezi kože koje možete poduzeti kako biste spriječili te mrlje (u mogućoj mjeri) i, što je još važnije, pomogli njihovom bržem nestajanju – radije nego da ih pustite da nestanu same od sebe.

 

Jesu li mrlje od akni ustvari ožiljci od akni?

Nisu! Roza ili crvene odnosno smećkaste mrlje od prošlih prištića tehnički nisu ožiljci, to su područja hiperpigmentacije nakon upale.

Iako ove mrlje mogu trajati i godinu ili duže, način njihova formiranja i činjenica da nakon nekog vremena nestanu govori da to nisu ožiljci.[1] Ožiljci od akni posljedica su oštećenja kože u vezi s potpornom strukturom, ostavljajući uvučena ili “poderana” područja kože koja mijenjaju teksturu i minimalno reagiraju na njegu kože.[2]

OK, sada kad smo definirali razliku između diskoloracija nakon akni i ožiljaka od akni, idemo reći nešto o rješenjima za oba slučaja!

Tretiranje crvenih mrlja: što djeluje, a što ne

Uz malo iznimaka, proizvodi za njegu kože koji tvrde da eliminiraju mrlje od akni, ne djeluju onako kako obećavaju. Postoje tretmani izbjeljivanja kože koji sadrže hidrokinon kako bi usporio proizvodnju melanina (koji je odgovoran za davanje boje kosi, koži i očima), što ublažava izgled suncem oštećenih područja kože (odnosno smeđih diskoloracija), ali oni ne djeluju na roza ili crvene mrlje od akni.

Hidrokinon je nedjelotvoran kod roza ili crvenih mrlja od akni jer one nisu u vezi s melaninom, što znači da korištenje hidrokinona ili drugih vrsta sastojaka koji inhibiraju proizvodnju melanina nije od pomoći… uz jednu iznimku!

Iznimka su osobe tamnije puti čije su mrlje od akni smećkaste, u boji kožnog pigmenta melanina. U tim slučajevima, hidrokinon je opcija za blijeđenje tih mrlja. 


Kućni tretmani za mrlje od akni kao što je trljanje limunovim sokom ili drugim citrusnim voćem na licu, neće djelovati – oni neće napraviti pravilnu eksfolijaciju, a njihovi kiseli sokovi su snažni iritanti koji mogu produžiti proces zacjeljivanja. Nemojte pasti na to! Nema kuhinjskih rješenja za ovaj kožni problem.

Slijede 4 načina, potpomognuta istraživanjima, za blijeđenje mrlja od akni (i tretiranje glavnih uzroka akni), koja djeluju za bilo koji ten ili dob kože.

 • Koristite samo dobro formulirane, nježne proizvode za njegu kože. Iskušenje je probati abrazivne pilinge i sve vrste agresivnih tretmana u očajničkom trudu rješavanja mrlja od akni, ali iritacije koje stvaraju uzrokuju samo još više štete, što ometa sposobnost kože da sama zacijeli.[3 ,4, 5] Mnogi pilinzi prodiru kroz kožu usporavajući cijeljenje, a proizvodi s iritirajućim sastojcima kao što su denaturirani alkohol i mentol također ometaju cijeljenje. Svi Paula's Choice proizvodi formulirani su da budu nježni i slobodni su od iritanata.
 • Svaki dan koristite BHA eksfolijant. Blagodati dobro formuliranog BHA (beta-hidroksi kiselina, aktivan sastojak je salicilna kiselina) eksfolijanta korištenog svaki dan nisu samo eksfolijacija na površini kože, nego ona prodire duboko unutar pora, oslobađajući ih od čepova koji vode ka nastajanju prištića. BHA je i snažno protuupalno svojstvo koje smanjuje crvenilo. Tako, u jednom koraku, smanjujete vjerojatnost nastajanja prištića i ubrzavate blijeđenje mrlja koje će ostati poslije akni koje sada imate.

Što je s AHA kiselinama i mrljama od akni? Alfa-hidroksi kiseline (AHA, poput glikolne ili mliječne kiseline) djeluju na površini kože, što definitivno može pomoći blijeđenju diskoloracija, kao i BHA. No, AHA kiseline ne mogu prodrijeti unutar pore i tamo raditi eksfolijaciju kao BHA, tako da nisu toliko vješte u tretiranju prištića i začepljenih pora. Kada se dvoumite između njih, probajte prvo BHA eksfolijant.

 • Svaki dan koristite proizvod s faktorom 30, bez iznimke. Nezaštićeno izlaganje UV zrakama (koje će doprijeti do vaše kože bez obzira na to je li sunčano ili oblačno) šteti sposobnosti cijeljenja vaše kože, što znači da će se crvene mrlje od akni dulje zadržati. Izlaganje UV zrakama oštećuje stanice kože i njezin obrambeni sustav (čak iako niste potamnjeli ili izgorjeli), što usporava cijeljenje i smanjuje njegov učinak. Štiteći kožu od UV izlaganja svaki dan je krucijalno za blijeđenje diskoloracija, plus toga održava vašu kožu zdravijom i naizgled mlađom. To je dobitna kombinacija![6, 7]

Paula's Choice ima nekoliko odličnih dnevnih hidratantnih krema sa zaštitnim faktorom za zaštitu bez riskiranja novih prištića! Za lice, odlične su opcije Skin Balancing Ultra-Sheer Daily Defense Broad Spectrum SPF 30Clear Ultra-Light Daily Fluid Broad Spectrum SPF 30 ili Resist Youth-Extending Daily Fluid  Broad Spectrum SPF 50.

Također možete uzeti u obzir kombinaciju podloge ili obojane kreme sa zaštitnim faktorom 30 i pudera sa zaštitnim faktorom! To može biti odlična opcija za zaštitu lica, osobito za masnu kožu sklonu aknama koja vjerojatno treba prekrivanje i kontrolu sjaja.

 • Koristite proizvode pune antioksidanasa, posebice vitaminom C i stanične komunikatore poput retinola. Ove dvije kategorije blagotvornih sastojaka – antioksidanasa i staničnih komunikatora – pomažu braniti vašu kožu od daljnjega kožnog oštećenja, dok “komuniciraju” s vašim stanicama kako bi im pomogli ubrzati sposobnost popravljanja oštećenja.[8] Rezultat je smanjenje upale i brže vrijeme cijeljenja diskoloracija. Korištenje tonika, seruma i/ili hidratantne kreme formulirane s raznolikim ovakvim sastojcima – i u stabilnoj ambalaži (bez staklenki ili prozirnih tuba) – najbolji je način dobivanja blagodati popravljanja kože.

Neke vrste staničnih komunikatora, poput nijacinamida i retinola), osobito su blagotvorne u blijeđenju mrlja nakon akni. Dva ciljana Paula's Choice proizvoda vrijedna razmatranja su Resist Anti-Aging Clear Skin Hydrator i supersnažan, ali svejedno superlagan Resist 1% Retinol Booster, koji može biti korišten samostalno ili pomiješan s vašom kremom ili serumom. 

Za tvrdoglave crvene i smeđe mrlje od akni, visokosnažan ciljani tretman s vitaminom C može učiniti čuda! Mnogi će otkriti da snažna doza od 25 % vitamina C (askorbinske kiseline) u Paula's Choice Resist Vitamin C Spot Treatmentu značajno ubrzava blijeđenje mrlja od akni, bez obzira na to jesu li ružičaste, smeđe ili crvene. Proizvod poput ovoga može biti kombiniran s ostalim proizvodima za njegu kože i može se koristiti istovremeno s retinolom, niacinamidom ili može biti nanesen preko AHA ili BHA eksfolijanta.

Medicinski tretmani mrlja i ožiljaka od akni

Istraživanja pokazuju da poslijeupalna pigmentacija – crvene ili smeđe diskoloracije na mjestu prištića – dobro reagiraju na serije ILP tretmana. Tako da, ako ste očajni, imate važan društveni događaj i trebate brže eliminiranje diskoloracija nego što dnevna rutina njege kože to može, IPL tretmani mogu biti vaše rješenje (osobe tamnije puti trebaju porazgovarati s dermatologom o alternativnim mogućnostima jer IPL nosi rizik komplikacija na tamnijoj puti).[1, 2]

Druga opcija je tretinoin na recept, (Retin-A, Renova ili generički) i mjesečni BHA ili AHA pilinzi koje obavlja kozmetičar dermatolog. Zajedno mogu poboljšati formiranje novih stanica, zagladiti površinu kože, učvrstiti kožu i unaprijediti ujednačenost tena. Ako imate crvene do smeđe mrlje i udubljene ožiljke od akni, vaš vam dermatolog može preporučiti TCA (trikloroctenu kiselinu), što može biti snažnije i potencijalno učinkovitije od samih AHA ili BHA pilinga.[1, 2]

Za ozbiljne ožiljke od akni (duboke, udubljene), odabir tretmana nije jednostavan. Zbog jakog oštećenja i gubitka kolagena, nijedan kozmetički proizvod ne može povratiti izgled. Dermalni fileri mogu ispuniti udubljenja jednako kao i povratiti gubitak volumena rupičastim područjima (koja ožiljke od akni čine uočljivijima).[9]


Možete kombinirati dermalne filere s AHA ili BHA pilinzima i serijama frakcijskih laserskih tretmana (ime brenda je Fraxel) za najbolje rezultate.[1, 2] Radiofrekvencijski (RF) tretmani također mogu biti predloženi, bilo samostalno ili u kombinaciji s pilinzima lica.

Mikrodermoabrazija ili staromodna dermoabrazija su također opcije, ali one nose veći rizik od oštećenja kože, nego što to čine laserski tretmani ili AHA odnosno BHA pilinzi jače snage, a rezultati nisu toliko impresivni.[1, 2]

Također možete razmotriti tretmane mikroiglama, pod pretpostavkom da to obavlja profesionalac, radije nego da to radite sami (lako se pretjera i možete završiti s oštećenjem kože).[10]


Neki dermatolozi nude transplantaciju masnog tkiva za liječenje dubokih ožiljaka od akni.[11] Takvi se tretmani rade u serijama od dva dijela; prvi je uzimanje tkiva i priprema za implantaciju, a drugi je sama procedura poboljšanja ožiljka. Pravi rezultati vidljivi su unutar tri mjeseca.

Svaka od opisanih opcija ima svoje prednosti i mane, pa je važno da o njima raspravite sa svojim dermatologom. I nemojte se iznenaditi ako vam dermatolog preporuči više od jednog tretmana, jer neki tipovi dubokih ožiljaka od akni zahtijevaju to s ciljem postizanja najboljih mogućih rezultata. Na kraju krajeva, ako mislite potrošiti novac na takve tretmane, želite smanjiti mogućnost razočaranja na najmanju moguću mjeru!

Citirane reference:

  1. Rao J. Treatment of Acne Scarring. Facial Plast Surg Clin North Am. 2011;19(2):275-291.
  2. Goodman G. Treatment of acne scarring. Int J Dermatol. 2011;50(10):1179-94.
  3. Franceschi C, Capri M, Monti D, Giunta S, Olivieri F, Sevini F, Panourgia M, Invidia L,Celani L, Scurti M, et al. Inflammaging and anti-inflammaging: a systemic perspective on aging and longevity emerged from studies in humans. Mech Ageing Dev. 2007;128(1):92-5.
  4. Tanghetti E. The role of inflammation in the pathology of acne. J Clin Aesthet Dermatol. 2013;6(9):27-35.
  5. Jeremy A, Holland D, Roberts S, Thomson K, Cunliffe W. Inflammatory events are involved in acne lesion initiation. J Invest Dermatol. 2003;121(1):20-7.
  6. Kullavanijaya P, Lim H. Photoprotection. J Am Acad Dermatol. 2005;52:937-958.
  7. Rabe J, Mamelak A, McElgunn P, Morison W, Sauder D. Photoaging: Mechanisms and repair. J Am Acad Dermato. 2006;55(1):1-19.
  8. Davis E, Callender V. Postinflammatory Hyperpigmentation.. J Clin Aesthet Dermatol.2010;3(7):20-3.
  9. O'Daniel, TG. Multimodal Management of Atrophic Acne Scarring in the Aging Face. Aesthetic Plast Surg. 2011/12; 35(6): 1143–1150.
  10. El-Domyati M., Barakat M., Awad S., Medhat W., El-Fakahany H., Farag H. Microneedling Therapy for Atrophic Acne Scars An Objective Evaluation. J Clin Aesthet Dermatol. 2015/7; 8(7): 36–42.
  11. Valeski Gozali, M., Zhou B., Luo D. Effective Treatments of Atrophic Acne Scars. J Clin Aesthet Dermatol. 2015/5; 8(5): 33–40.

VIP PONUDE I NOVOSTI

Upiši se na e-novosti. Bez brige, novosti šaljemo
samo kada imamo nešto zanimljivo reći.
w