Košarica
0
Nemate artikala u svojoj košarici.

Kada je riječ o njezi kože, osnovno, a time i najčešće pitanje jest sljedeće: „Koji je moj tip kože?“ Neke osobe možda nemaju problema s određivanjem tipa jer im je vrlo jasno kako se radi o suhoj ili pak masnoj koži. No, najčešće nismo sigurni jer što ako se suha koža na T-zoni sjaji i sklona je aknama? Ili koji je to tip ako imamo masnu kožu koja se peruta i djeluje djelomično suho? Kako najuspješnije odrediti tip kože, slijedi u nastavku.

 

Testiranje tipa kože

Prije nego krenemo određivati tip kože, moramo znati da postoje kozmetički proizvodi odnosno sastojci u njima koji kožu maste, isušuju, iritiraju ili pak začepljuju pore. U te problematične sastojke spada, primjerice, alkohol, za koji je poznato da isušuje kožu te se može dogoditi da ona bude dubinski isušena, tj. dehidrirana, a površinski će se i dalje mastiti jer će se od tog agresivnog isušivanja braniti pojačanim lučenjem sebuma. Stoga je prvo važno prekinuti s upotrebom nadražujućih i/ili isušujućih proizvoda. Tako ćete lakše uvidjeti koji je ustvari vaš tip kože, ali ne samo to – pomoći ćete svojoj koži u obnovi i vraćanju prirodnog balansa.

Kada ste eliminirali sva „smetala“ koja vam kožu pretjerano maste, isušuju ili iritiraju, krenite s testom. Umijte se čistom vodom ili blagim sredstvom za umivanje, nanesite dobar, nenadražujući tonik za hidrataciju (kako biste povratili vlagu nakon umivanja) i potom pričekajte 15 do 30 minuta. Zatim promatrajte kako vam se koža ponaša.

  • Ako vam se koža počinje mastiti po cijelom licu, riječ je najvjerojatnije o masnoj koži.
  • Ako osjećate lagano zatezanje i primijetite isušenost cijelog lica, bez sjaja, imate suhu kožu.
  • Lice koje je suho na obrazima, a masno na T-zoni (čelo, nos, brada), riječ je o mješovitoj koži, što je najčešći tip kože.

Moramo napomenuti kako postoje stupnjevi u svakom tipu kože, pa ona koja je toliko masna da vidite graške masnoće na čelu može lako biti identificirana kao vrlo masna, dok suhu kožu za koju vam se čini da je ništa ne može nahraniti i da je uvijek „žedna“ možemo proglasiti vrlo suhom kožom.

Osjetljiva i dehidrirana koža?

Osjetljiva koža ustvari nije tip kože, već bismo to više nazvali njezinim stanjem. Netko može imati masnu, mješovitu ili suhu kožu koja je istovremeno i osjetljiva. Osjetljivost može biti bilo sklonost ka crvenilu, iritaciji odnosno burna reakcija na kozmetičke proizvode. Osobe koje imaju osjetljivu kožu trebaju paziti da sastojci budu posebno prikladni za kožu sklonu iritacijama, bila ona masna, mješovita ili suha.

Čest je slučaj da osoba ima masnu ili mješovitu kožu koja se istovremeno peruta i ljušti, uz osjećaj nedostatka vlage iako se sjaji. Tada je riječ o masnoj/mješovitoj ali dehidriranoj koži. To je zahtjevno stanje jer dehidriranu kožu obično tretiramo gušćim, bogatijim kremama, a masnu/mješovitu laganim, vodenastim proizvodima za hidrataciju, stoga kod ovakvog slučaja treba birati proizvode posebno kreirane za masnu do mješovitu dehidriranu kožu poput Paula's Choice linije Calm – Normal to Oily.

Suhu kožu, dakle, valja njegovati bogatijim formulacijama koje će je dubinski nahraniti, ali takvi proizvodi nisu prikladni za druge tipove jer bi im mogli začepiti pore. Masnu kožu treba njegovati formulacijama na bazi vode, koje će vratiti balans vlage, ali neće biti rizik za zahtjevne pore, koje često prate masnu kožu.

No, što ako vam se koža ni ne masti, ali ni ne isušuje, nije crvena, ne peruta se, a nema ni problema s upalama poput akni? Tada ste sretnik/sretnica koja ima normalnu kožu, koju treba njegovati osnovnim sredstvima za taj tip kože, uz dodatak preventivnih proizvoda bogatih antioksidansima za sprečavanje znakova starenja.

U slučaju da niste sasvim sigurni koji je vaš tip kože i kako je njegovati, slobodno nas kontaktirajte.

VIP PONUDE I NOVOSTI

Upiši se na e-novosti. Bez brige, novosti šaljemo
samo kada imamo nešto zanimljivo reći.
w