Košarica
0
Nemate artikala u svojoj košarici.

Popularni termini sastojaka za njegu kože dolaze i prolaze, ali hijaluronska kiselina zaslužuje svoju slavu. Ona nudi višestruke blagodati za bilo koji tip kože i dolazi u paketu s anti-age svojstvima. Pa kako ovaj supersastojak radi na popravljanju kože? Idemo istražiti…

Kako hijaluronska kiselina pomaže koži?

Znanstveno govoreći, hijaluronska kiselina (poznata i kao hijaluronan) je glikozaminoglikan, tip molekule većinom sastavljen od šećera. Hijaluronska kiselina je ustvari prirodna strukturalna komponenta kože, ustvari, prisutna je u vezivnom tkivu u cijelom ljudskom tijelu.

Pa zašto je hijaluronska kiselina tako značajna stvar? Čudotvornost ovog sastojka leži u njegovoj sposobnosti zadržavanja vlage; smatra se da ima veći kapacitet zadržavanja vlage od bilo kojeg drugog prirodnog ili sintetičkog polimera. Ustvari, jedan gram hijaluronske kiseline može zadržati do šest litara vode![1]

To je važno po pitanju starenja jer jedna od značajki mlade kože je njezin sadržaj vlage. Kako starimo, naša koža gubi vlagu, što rezultira gubitkom čvrstoće i gipkosti.[2]

Zapamtite: ovo ne znači da svačija koža postaje suha s godinama, nego naprosto da koža gubi količinu vlage koju je imala u mladosti zbog sunčanih oštećenja i/ili drugih faktora. Bez daljnjega, i dalje možete imati masnu kožu u svojim 60-ima (možda ne tako masnu kao kad ste bili u dvadesetima)!

Hijaluronska kiselina može popraviti količinu vlage u koži i istovremeno jačati kožnu barijeru, to jest, vanjske slojeve kože. Zdrava barijera izgleda mekše i na dodir je mekša, glađa i jedra – što su sve značajke mlade kože! Ali to nije sve što dobivate s hijaluronskom kiselinom – postoje i mnogi drugi dodatni benefiti daleko širi od mladog izgleda.

Znamo da sve – od sunčanih oštećenja i akni do osjetljive kože i rozaceje – može dovesti do oštećenja kožne barijere, pa njezino popravljanje koži srodnim sastojcima poput hijaluronske kiseline može doprinijeti popravljanju ili barem minimiziranju tih problema, što znači da pomaže svim tipovima kože. Njezina lagana tekstura nije problem masnoj koži, a dovoljno je nježna da ne predstavlja problem osjetljivoj koži.

Dobre vijesti: hijaluronska kiselina također pruža antioksidansnu zaštitu od oštećenja slobodnim radikalima i smanjuje upale.[3, 4] E, to je ono što zovemo svestranim anti-age sastojkom!

 

Hijaluronska kiselina i sodium hijaluronat

Osim što viđate hijaluronsku kiselinu na popisu sastojaka kozmetičkih proizvoda, vjerojatno ste vidjeli slično nazvan sodium hijaluronat. Postoji zaista veza: kemijski, sodium hijaluronat je sol, derivat hijaluronske kiseline i ima jedinstvene prednosti za kožu u usporedbi s „običnom“ hijaluronskom kiselinom, iako su oboje odlični.

Sodium hijaluronat drži svoju snagu u molekularnoj veličini. Tijekom procesa stvaranja sodium hijaluronata, molekularna se težina smanjuje zahvaljujući uklanjanju lipida, proteina i staničnih kiselina.[1] Uklanjanje ovih komponenti čini molekulu sodium hijaluronata mnogo manjom od one hijaluronske kiseline. To znači da sodium hijaluronat, kada je nanesen topički, može lakše prodrijeti u kožu nego hijaluronska kiselina, što ga čini kvalitetnim sastojkom proizvoda za njegu kože.

Da bi hijaluronska kiselina prodrijela ispod površine kože, procesom bioinženjeringa mora joj se znatno smanjiti molekularna težina. Neki brendovi (poput Paula's Choice) to rade, neki ne rade, a neki vam neće reći rade li ili ne, već ostavljaju vama da pogodite.

Preporučujemo upotrebu sljedećih proizvoda

Paula’s Choice
305,00 kn
 

Dodavanje hijaluronske kiseline vašoj rutini

Sad kad znate kako su hijaluronska kiselina i sodium hijaluronat povezani i da oboje pomažu koži, možda ćete se pitati kako dodati ove sastojke vašoj njezi kože. Velika stvar je da je to jako jednostavno!

Kao što ste vjerojatno uočili, i u drogerijama i u trgovinama, sve više brendova koristi hijaluronsku kiselinu i njezine derivate u svojim proizvodima. Jednostavno provjerite sastojke na priloženoj deklaraciji i pogledajte ne nalazi li se možda na kraju popisa, jer u tom slučaju znači da je nema mnogo, stoga nećete osjetiti mnogo blagodati.

Većina proizvoda koji sadrže hijaluronsku kiselinu spada u kategoriju hidratantne kreme ili seruma. Važna stvar koju treba imati na umu je da čak iako proizvod sadrži hijaluronsku kiselinu, sodium hijaluronat ili oboje, morate obratiti pozornost i na ostale sastojke. Tako da – a to kažemo mnogo, mnogo puta – držite se podalje od iritirajućih sastojaka, isušujućeg alkohola i mirisnih biljnih ulja koji mogu poništiti odlično djelovanje koje hijaluronska kiselina može imati na vašu kožu!

Ako ste već pronašli svoju savršenu hidratantnu kremu i ona ne sadrži hijaluronsku kiselinu, uvijek možete upotrijebiti proizvod poput Paula’s Choice Resist Hyaluronic Acid Boostera, koji vašoj hidratantnoj kremi ili serumu može dodati ekstra pojačanje kada je riječ o hidrataciji koja zaglađuje bore i puni fine linije!

Što s popunjavajućim benefitima hijaluronske kiseline?

Budući da i hijaluronska kiselina i sodium hijaluronat dodaju vlagu koži i pomažu zadržati je, od najviših slojeva do dermisa, mogu imati učinak trenutačnog popunjavanja bora i finih linija (dodavanje vlage koži uvijek tako djeluje, ali ovi sastojci ubrzavaju taj proces).

Topički naneseni, ni hijaluronska kiselina, ni sodium hijaluronat ne mogu imati jednak učinak na izgled vaših bora poput dermalnih filera, unatoč oglašavanju nekih kozmetičkih brendova koji sugeriraju da mogu poslužiti kao zamjena za filere. To ne znači da ne pomažu borama, nego jednostavno da injekcija dermalnih filera doseže dalje od topičkog nanošenja kada je riječ o punjenju dubokih bora.

 

Zaključak

Govoreći o njezi kože, hijaluronska kiselina i sodium hijaluronat mogu smanjiti izgled finih linija, potaknuti mlađi izgled kože i pomoći stvoriti zdraviju barijeru. Kada su ti sastojci kombinirani s anti-age rutinom koja uključuje nježne proizvode i dnevnu zaštitu od sunca, postavljate temelje za mlađu, mekanu kožu!

 

Citirane reference

  1. Becker L, et al. Final report of the safety assessment of hyaluronic acid, potassium hyaluronate, and sodium hyaluronate. Int J Toxicol. 2009;28(4):5-67.
  2. Papakonstantinou E, Roth M, and Karakiulakis G. Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Dermatoendocrinol. 2012;4(3):253–58.
  3. Schlesinger T, Rowland Powell C. Efficacy and safety of a low-molecular weight hyaluronic Acid topical gel in the treatment of facial seborrheic dermatitis. J Clin Aesthet Dermatol. 2012;5(10):20-3.
  4. Pavicic T, et al. Efficacy of cream-based novel formulations of hyaluronic acid of different molecular weights in anti-wrinkle treatment. J Drugs Dermatol. 2011;10(9):990-1000.

VIP PONUDE I NOVOSTI

Upiši se na e-novosti. Bez brige, novosti šaljemo
samo kada imamo nešto zanimljivo reći.
w