Poštovani kupci, obavještavamo vas da će u srijedu 17.04. showroom biti zatvoren. Zahvaljujemo na razumijevanju.

Košarica
0
Nemate artikala u svojoj košarici.

O hidrataciji kože najčešće se govori kada se radi o njezi kože tijekom zime, iako je to neizostavan korak u njezi kože tijekom cijele godine. Hidratacija je jedna od osnova njege, no u mnoštvu informacija i proizvoda možemo se lako izgubiti i nećemo znati što odabrati za svoj tip kože.

Treba li samo suhoj koži hidratacija? 

Još uvijek često nailazimo na tvrdnju da je potrebno hidratizirati samo suhu kožu, kad imamo osjećaj zatezanja, a možda i ljuštenja. Međutim, to nije baš tako. Gotovo svaka koža može imati primjetne prednosti od hidratacije, bez obzira na njezin tip i stanje. 

Važno je odabrati proizvode koji su prikladni za vaš tip kože – kako, primjerice, ne biste birali tekuće teksture za suhu kožu i ne pribjegavali bogatim, kremastim teksturama za masnu kožu. Na teksturu proizvoda utječu sastojci, koje ćemo detaljnije upoznati u nastavku, kao i sam mehanizam hidratacije. 

Razni hidratantni sastojci 

Emolijensi, humektansi i okluzivi vlaže kožu uzajamnim djelovanjem. Sva tri hidratiziraju kožu i čine ju podatnom, ali svaki na svoj način. 

Humektansi ili hidrofilni hidratanti hidratiziraju kožu na dva načina – u slučaju niske vlažnosti vežu vodu iz nižih slojeva kože, ali ako je vlažnost visoka, vežu je iz okoline. Budući da humektansi vežu vodu na sebe, preporučuje se (u većini slučajeva i većini formulacija) nanijeti ih na vlažnu kožu i zaključati ih u kožu sljedećim korakom u njezi kože. 

Geek & Gorgeous
9,50 €
Paula’s Choice
45,00 €

Emolijensi vlaže, odnosno omekšavaju kožu. Nadoknađuju izgubljenu vlagu u koži sprječavajući isparavanje vode s površine kože. Popunjavaju praznine između stanica i tako zamjenjuju lipide u rožnatom sloju kože. 

Emolijensi se često nanose na proizvode koji sadrže pretežno humektanse (na primjer, lagani hidratantni serumi na bazi hijaluronske kiseline ili glicerina). Time zadržavamo vlagu u koži i osiguravamo da ona ne ispari. Među emolijensima često se nalaze sastojci kao što su shea maslac, ceramidi, omega masne kiseline i razna ulja. 

The Ordinary
10,70 €
Paula’s Choice
45,00 €

Okluzivi imaju određena slična svojstva kao i emolijensi, ali stvaraju još gušći štit na koži kako bi spriječili transepidermalni gubitak vode. Pod okluzive najčešće uvrštavamo mineralna ulja, lanolin i voskove. 

 

Dakle, koja je razlika između humektansa, emolijensa i okluziva? Humektansi vežu vodu na sebe i održavaju njenu pravilnu ravnotežu, dok emolijensi osiguravaju da voda ne ispari iz kože. Okluzivi stvaraju još jači film na koži i konkretnije sprječavaju gubitak humektansa, odnosno vlage iz kože. 

Gdje započeti? 

Ako tek počinjete s rutinom njege kože i s izborom proizvoda za njegu (ili jednostavno želite što kraću rutinu), vjerujemo da to nije lako. Slijedi nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam u tome pomoći. 

Ujutro se usredotočite uglavnom na nanošenje SPF kreme u dovoljnoj količini, što je ključni korak u vašoj jutarnjoj rutini. Ako smatrate da vam to ne osigurava dovoljno vlage, ispod SPF kreme na vlažnu kožu možete nanijeti i proizvod s humektansima (poput seruma s hijaluronskom kiselinom). 

U večernjoj rutini se moramo još više usredotočiti na vlaženje kože, pri čemu možete nanositi i nešto bogatiju noćnu kremu ispod koje po potrebi možete nanijeti i serum s humektansima. 

Kako pravilno koristiti hidratantne proizvode? 

Zaključavanje, za koje ste možda već čuli, kolokvijalni je izraz za primjenu emolijensa ili okluziva na proizvod koji pretežno sadrži humektanse. Time se osigurava da vlaga ostane u našoj koži i da ne ispari. 

Ako, primjerice, u svojoj rutini koristite samo hidratantnu kremu ili SPF kremu, „zaključavanje“ u kožu nije potrebno, jer takvi proizvodi obično već sadrže kombinaciju skupina hidratantnih sastojaka. 

Zaključavanje s bogatijim proizvodima, koji također sadrže emolijense, potrebno je u slučaju nanošenja hidratantnih tonika vodenaste ili gel teksture, esencija, seruma i gelova ili ako je Vaša koža izrazito suha i smatrate da Vam to godi. 

Može li se moja koža naviknuti na vlaženje i postati lijena? 

Ne, koža se ne može naviknuti na vlaženje jer mehanizmi našeg tijela ne funkcioniraju na taj način. Kao što svaki dan trebamo piti dovoljno vode da bismo održali zdravo tijelo, tako moramo osigurati optimalno zdravlje kože - ali na malo drugačiji način. 

Kako koža stari, gubi sposobnost da ostane prirodno hidratizirana i vlažna. To se događa iz različitih razloga, a najčešći su dob i oštećenja uzrokovana UV zračenjem. Ulogu igraju i vanjski čimbenici, pa tako i temperature – primjerice, zimi prije osjetimo posljedice dehidrirane i suhe kože nego ljeti. 

Osim toga, suhu kožu može uzrokovati i korištenje neodgovarajućih proizvoda za njegu kože – poput grubih i abrazivnih mehaničkih pilinga, previše aktivnih sastojaka, agresivnih sredstava za čišćenje i proizvoda s pretjeranim mirisom. To može dovesti do oštećenja kožne barijere i posljedično do veće suhoće i osjetljivosti kože. 

Stoga je logično pronaći glavni uzrok suhe kože i riješiti ovaj problem prikladnim proizvodima – koža se neće naviknuti na njih i (ako su neutralne hidratantne kreme bez aktivnih sastojaka) možete ih slobodno nanositi svaki dan. 

U sažetku: 

Našoj koži, čak i ako je masna, potrebna je hidratacija tijekom cijele godine. 

No, s godišnjim dobima i različitim stanjima kože mijenjaju se i njezine potrebe za vlagom, pa nije nužno da nam je ljeti potrebna ista količina vlage kao, primjerice, zimi. Također nije nužno da nam iste teksture odgovaraju tijekom cijele godine – tako da možete koristiti laganije teksture ljeti i možda nanositi manje slojeva hidratantnih proizvoda nego primjerice zimi, ali ipak je važno hidratizirati kožu. 

Humektansi se često nanose na blago vlažnu kožu, a zatim se zaključavaju emolijensima ili okluzivima kako bi spriječili isparavanje vlage i omogućili im da djeluju. 

Primjer rutine hidratacije kože:

Vjerujemo da će gore navedeni savjeti olakšati hidrataciju vaše kože. Ako trebate savjet ili imate dodatna pitanja, rado ćemo vam pomoći! Našem se timu možete obratiti na info@superskin.hr, telefonom na 099 1912 760 ili na Facebooku ili Instagramu. 

VIP PONUDE I NOVOSTI

Upiši se na e-novosti. Bez brige, novosti šaljemo
samo kada imamo nešto zanimljivo reći.
w