Košarica
0
Nemate artikala u svojoj košarici.

Ekcem (poznat i kao atopički dermatitis) je općeniti termin koji se koristi kako bi se opisala neobična raznolikost kožnih osipa, koji variraju od malih dijelova kože koji lagano svrbe, suhih i iritiranih, do kronično upaljenih, vlažnih, krastavih dijelova koji pokrivaju cijelo tijelo i praćeni su  neprestanim svrabom. Ekcem može imati višestruke oblike, izgledati i osjećati se različito kod različitih osoba. Najčešća područja na kojima se ekcem pojavljuje su na pregibima ruku i nogu, stražnja strana vrata i ruku, vrhovi stopala i zglobovi. 

 

Što prouzrokuje ekcem

Jedna od teorija koja prevladava je da osoba s ekcemom ima zaobilazni put imunog odgovora prilikom čega koža reagira abnormalno kada neka tvar dolazi s njom u dodir. U ozbiljnijim slučajevima ekcema, tvar može biti bezazlena poput vode. Za neke okidač može biti bilo što od odjeće, deterdženata, sapuna, trave, hrane, alergena (uključujući grinje), pa sve do nedostatka vlage ili to može biti kombinacija elemenata. Još je više frustrirajuće to što reakcija ne mora biti u vezi s nekim pravim razlogom vezanim za "kada" i "zašto". Postoji i nasljedna komponenta ekcema. Na primjer, djeca čiji roditelji pate od ekcema imaju 89 % veću šansu da će se i u njih pojaviti. Nadalje, i u djece i odraslih, čini se da stresna situacija započinje, produžuje ili pogoršava pojavu ekcema.

 S obzirom na izvor, koža s ekcemom reagira na tvar ili tvari ili vanjske uvjete gubeći kontrolu i uzrokujući blagu do jaku upalu, koja rezultira svrabom i grebanjem.

 

Tipovi ekcema

 • Atopički ekcem (također poznat i kao atopički dermatitis): možda najubitačniji i najbolniji tip ekcema, okarakteriziran je svojom ozbiljnošću i nepodnošljivim osjećajem svraba i iritacije ostavljajući kožu osjetljivom, ispucalom i ranjivom za infekcije.
 • Alergijski ili iritirajući kontaktni dermatitis: ovaj poseban oblik ekcema pojavljuje se kada određene tvari dođu u kontakt s kožom izazivajući imuni sustav da pretjerano reagira postajući upaljen i nadražen. Najčešće ovo mogu uzrokovati mirisi, nikal, deterdženti, vuna, trava, citrusi, proizvodi za čišćenje doma i ocat. Jednom kad ste identificirali određenu tvar, problem će riješiti izbjegavanje te tvari. Tom je stanju podložan dermatitis očnoga kapka. Uglavnom je prisutno blago do umjereno crvenilo, kao i perutanje, ljuštenje i oticanje kože. Ovo je uobičajeno i gotovo isključivo pogađa žene vezano za njihovu upotrebu proizvoda za njegu kose, šminku i lakove za nokte, kada dođu u dodir s područjem oko očiju, a najčešći krivci su lak za nokte, parfemi i konzervansi. Najbolji način da riješite problem je prestati koristiti  štetne proizvode i pronaći opcije koje ne izazivaju reakcije.
 • Dječji seboroični ekcem: poznatiji kao "tjemenica", ovaj oblik ekcema općenito zahvaća djecu tijekom prve godine njihova života. Skorena, zadebljala i ponekad crvena oštećenja mogu izgledati problematično, ali ovaj poremećaj djecu rijetko svrbi, pa ga čak i ne osjećaju.
 • Seboroični ekcem u odraslih: pojavljuje se kod većine ljudi koji su prošli 20. i 40. godinu. Najčešće je vidljiv na tjemenu kao blaga perut, ali može se proširiti i na lice, uši i prsa. Koža postaje crvena, upaljena i počinje se perutati. Za stanje se vjeruje da je odgovoran rast gljivica. Ako dođe do inficiranja, nužan će biti tretman kremom protiv gljivica.
 • Numularni ekcem: najčešće smješten na nogama, numularni ekcem je karakteriziran kao komadići ružičaste do crvene kože u obliku kovanice, koji mogu postati i narančasti ako se pojavi kora ili perutanje. Ako se ne tretira, suha, perutava područja potamne i zadebljaju. Ovaj tip ekcema je najčešći u adolescentica i žena u dobi od 50 do 60 godina, a stanje se obično pojavljuje zimi.

Preporučujemo upotrebu sljedećih proizvoda

Paula’s Choice
290,00 kn
 

Tretiranje ekcema

Bez vidljivih naznaka pronalaska lijeka, dobre su vijesti da postoje brojni tretmani koji mogu pomoći smanjiti simptome i ublažiti razinu nelagode koju ekcem može izazvati.

Nježna, učinkovita njega kože: prva linija obrane je nježna rutina u njezi kože koja sprečava ili smanjuje upale te održava kožu vlažnom, a barijeru netaknutom. Unapređivanje vanjske strukture kože pružanjem antioksidanasa, sastojaka koji poboljšavaju kožnu barijeru i emolijensa može ponuditi začuđujuće rezultate za većinu oblika ekcema. Specifične preporuke nalaze se na kraju ovog članka. 

 • Izbjegavajte iritante: osim održavanja nježne rutine u njezi kože i korištenja dobro formulirane hidratantne kreme, izbjegavanje stvari koje mogu izazvati reakciju na koži je također od vitalne važnosti. Izbjegavanje poznatih iritanata i produženoga kontakta s vodom može biti nevjerojatno blagotvorno. Za vaše ruke, također pomaže nanovo nanošenje kreme. To vrijedi nakon pranja bilo kojeg dijela tijela, ali posebno ruku jer su sapuni i sredstva za čišćenje poznati da izazivaju reakciju kod onih koji se bore s ekcemom.
 • Oralni steroidi: u ozbiljnijim slučajevima ekcema, kada su topički steroidi propustili dati bilo kakvo olakšanje, oralni steroidi mogu biti prepisani, no samo pod nadzorom liječnika s obzirom na ozbiljne nuspojave u vezi s ovim tipom lijekova.
 • Topički steroidi: najtipičniji i najuspješniji lijekovi koji se koriste su topički steroidi (kortizonske kreme) receptne jačine. Kortizonske kreme koje se prodaju bez recepta mogu biti učinkovite za blage do prijelazne oblike ekcema, ali ako one ne uspiju, kortizonske kreme na recept mogu spasiti vašu kožu. Iako nema kratkotrajnih štetnih nuspojava pri korištenju većine jačina kortizonskih krema, ipak je važno nanositi ih samo na oštećena područja i samo po potrebi. Ponavljajuće, produženo nanošenje kortizonskih krema može izazvati stanjivanje kože i njezino preuranjeno starenje.
 • Fototerapija: istraživanja su pokazala da izlaganje kože UVA ili UVB zrakama može pomoći smanjiti simptome kroničnoga ekcema. Pod nadzorom liječnika, posebno dizajnirane žarulje zatvorene u kutiji mogu omogućiti oštećenim dijelovima tijela izlaganje izvoru svjetlosti. Ozbiljniji ili kronični ekcem može biti tretiran UVA svjetlošću u kombinaciji s lijekom na recept imena Psoralen. Psoralen se može uzeti oralno ili topički, povećavajući osjetljivost kože na svjetlost. Ovaj tretman poznat je i kao PUVA (Psoralen + UVA svjetlost).
 • Fototerapeutski tretmani su komplicirani i skupi. Preporučuju se više puta tjedno u rasponu od jednog tjedna do nekoliko tjedana u liječničkoj ordinaciji. Štoviše, rizik od ubrzanog starenja kože i povećani rizik raka kože od terapije UV zračenjem može biti jednak kao i prilikom sunčanja.
 • Alternativni tretmani: za one koji traže alternative tretmanima na recept i metode iznad ovih ranije spomenutih, zanimljiva studija ekcema pojavila se 2001. u siječanjskom izdanju The Archives of Dermatology. Ova studija izvještava o istraživanju u Japanu koje je pokazalo kako su dvije trećine pacijenata s ekcemom napredovale nakon mjesec dana pijenja litre oolong čaja dnevno. Prema toj studiji, “od 118 pacijenata je zatraženo da nastave sa svojim dermatološkim tretmanom. No, također su upućeni u pijenje oolong čaja napravljenog od 10-gramske vrećice čaja ubačene u 1000 mililitara ključale vode i 5-minutnog mirovanja. Nakon mjesec dana tretmana, 74 (63 %) od 118 pacijenata pokazala su znatan do umjeren napredak svojeg stanja. Dobar odgovor na tretman je i dalje proučavan na 64 pacijenta (54 %) nakon 6 mjeseci.”

 

Studija je zaključila da “terapeutska učinkovitost oolong čaja može biti i rezultat antialergijskih svojstava čajnih polifenola.” Iako studija nije gledala učinke pijenja čaja u slučajevima gdje su topički tretmani bili zaustavljeni, pacijenti su ipak primili određene prednosti. Tako da kombinacijom topičkih tretmana (krema i eventualno kortizonskih krema) s oolong čajem, blagodati će se pojačati tako da pacijenti s ekcemom mogu malo predahnuti.

VIP PONUDE I NOVOSTI

Upiši se na e-novosti. Bez brige, novosti šaljemo
samo kada imamo nešto zanimljivo reći.
w