Košarica
0
Nemate artikala u svojoj košarici.

Kako se uspješno boriti s aknama i miteserima bez obzira na vaše godine

Bez obzira na vaše godine, spol, boju kože ili rasu, uzrok akni je isti za sve, a razumijevanje tog uzroka će vam uvelike pomoći da napokon dođete do lijepe, čiste kože. Najvažnija činjenica o aknama jest da su akne upalni poremećaj. Kao posljedica, sve što učinite da ih se riješite trebalo bi smanjiti ili potpuno eliminirati upalu. No usprkos tome, mnogi proizvodi protiv akni sadrže sastojke koji još više jačaju upalu i zapravo pogoršavaju stanje! Uzevši u obzir faktor upale, tu su još mnogi faktori koji na koži stvaraju savršen okoliš za akne. Razumijevanje onoga što prekida ili zaustavlja taj slijed događaja omogućit će vam da stvorite uspješnu njegu kože protiv akni u bilo kojoj dobi.

Godine, kada govorimo o aknama, nisu bitne. Bez obzira na to koliko ste stari, ono što smanjuje izbijanje prištića je isto bilo da imate 15, 25, 35, 45 ili 55 godina.

 

Što uzrukuje akne?

 • rad hormona (prvenstveno androgena, muških hormona)
 • upala (tu je opet ta riječ)
 • nepravilno ili pretjerano odbacivanje mrtvih stanica kože, na površini kože i u porama
 • nakupine bakterija u porama, vodeći do upale
 • osjetljivost na šminku, iritirajući sastojci za njegu kože, određena hrana (rijetko), alergije ili lijekovi

 

Kako se formiraju prištići i akne?

Unutar uljne žlijezde, bakterija po imenu Propionibacterium acnes (P. acnes) nalazi savršeni okoliš za rast. Mrtve stanice kože i previše masnoće u tim žlijezdama pružaju baš one uvjete kojima P. acnes teži. Kako se ta bakterija gnijezdi, zahvaljujući dostatnoj količini sebuma (masnoće), tako stvara iritaciju i upalu. Zato je većina prištića crvena i otekla, iako to ne objašnjava zašto se najgora vrsta prištića pojavljuje tik pred neki važan događaj!

Zanimljivo, istraživanja su pokazala da određeni slojevi P. acnes bakterije mogu spriječiti stvaranje akni, dok ih neki uzrokuju. Kada stvari idu kako bi trebale, sebum lagano izlazi iz pore i neprimjetno i neometano se topi na površini kože, pomažući tako površini kože da bude vlažna i glatka. Kada stvari ne idu tako dobro, pora postaje začepljena sebumom, sitnim dlačicama i mrtvim stanicama kože. Kada se to dogodi, bakterije pristižu kao lude. Kao odgovor na to, vaše tijelo stvara pozamašnu količinu leukocita koji stižu na to mjesto da bi se borili protiv bakterija. Upala nastaje kada se mrtve bakterije i mrtvi leukociti natalože (rezultirajući gnojem) i crvenilo se pojavi kao niotkud. Prije negoli naučite kako tretirati ove nepoželjne uljeze, proći ćemo kroz par zabluda. 

 

Mitovi koji pogoršavaju stvari

Četiri su najvažnija mita o njezi kože od kojih se morate odučiti jer oni samo povećavaju izbijanje i čine vašu masnu kožu još gorom.

Mit #1: Možete isušiti prištiće. Voda je jedina stvar koju možete “isušiti”, a prištići i akne nemaju veze s vlažnom kožom. Isušivanje vode i ostalih ovlažavajućih sadržaja u koži oslabljuje njenu mogućnost da zacjeljuje i da se bori protiv upale te zapravo ojačava rast bakterija. Upijanje masnoće koja je na površini kože ili u pori je radikalno drugačije od “isušivanja” kože grubim sredstvima. Mit #2: Prištići su uzrokovani prljavom kožom. Ovo pogrešno vjerovanje često vodi do pretjeranog čišćenja lica sapunom i jakim deterdžentskim sredstvima. To samo povećava rizik iritacije i suhoće, i ne čini ništa kako bi spriječilo prištiće. To je također i savršen recept za stvaranje kože koja je na osjet suha i zategnuta ispod, ali masna na vrhu.Mit #3: Možete oblozima tretirati akne. Iako možete smanjiti crvenilo i oteklinu akni i prištića proizvodima baziranim na salicilnoj kiselini (BHA) ili benzoil peroksidu (oboje objašnjeno dolje), to ne tretira uzrok akni. Tretiranje samo prištića koje vidite znači da zanemarujete one koji su u procesu stvaranja. Kao što možete pretpostaviti, to vodi u začarani krug. Tretman oblozima djeluje najbolje kod ljudi čija su izbijanja prištića neučestala i lokalizirana, umjesto učestalih i preko cijelog lica.Mit #4: Ako pecka, mora djelovati. Sastojci koji uzrokuju peckanje na koži, kao alkohol, mentol, pepermint, eukaliptus i limun pojavljuju se u brojnim proizvodima protiv akni, iako ne postoji niti jedno istraživanje koje pokazuje da imaju učinka protiv akni i masne kože. Ti sastojci iritiraju kožu i samo pogoršavaju situaciju. Iritiranje kože pokreće krajeve živaca u pori, osjetljivih na stres, koji zauzvrat stimuliraju proizvodnju masnoće.


Što ne biste trebali činiti

Postoje osnove za borbu protiv izbijanja koje su neophodne ako želite ikakve šanse za čistu kožu, no tu su i stvari koje svi koji se bore s aknama trebaju izbjegavati. Na primjer, nemojte činiti ništa od sljedećeg:

 

 • Nemojte koristiti grube proizvode za njegu kože ili proizvode koji iritiraju. Nježno tretiranje akni je najbolji način.
 • Nemojte čistiti kožu čvrstim sapunom ili bilo kakvim proizvodima te vrste. Sapun isušuje, a sastojci koji drže čvrstu formu sapuna začepljuju pore.
 • Nemojte se namjeriti na prištiće. Možete istisnuti prištić, ali način na koji to činite čini veliku razliku između iscjeljivanja i ostavljanja ožiljaka. Sve osim toga znači kraste koje se pretvaraju u ožiljke koje je jako teško iscijeliti.
 • Nemojte koristiti ekstremno vruću ili hladnu vodu za čišćenje lica ili tretiranje prištića. To nije dobar način za tretiranje akni ili iscjeljivanje. Pore se ne otvaraju i zatvaraju vrućom ili hladnom vodom.
 • Nemojte koristiti guste, voštane proizvode za stiliziranje kose ili lak, pogotovo ako vam kosa inače dodiruje čelo. Sastojci u ovim proizvodima mogu začepiti pore ako dođu u doticaj s kožom.

 

Što možete učiniti!

Navedene su osnove tretiranja kože sklone izbijanju akni, tako da možete dovesti svoje akne pod kontrolu.

 • Lagano pročišćavanje je vitalan prvi korak. Blagi proizvod topiv u vodi će pomoći pri reduciranju masne kože i akni bez da vam koža postane suha i zategnuta.
 • Eksfolijacija salicilnom kiselinom, još poznatom kao beta-hidroksi kiselina (BHA), je nevjerojatan svestrani sastojak koji tretira akne na više načina. Ne samo da ima moćna protuupalna svojstva, nego i pomaže ljuštenju i uklanjanju mrtvih stanica kože nakupljenih na površini, kao i unutar pore. Salicilna kiselina također ima i antibakterijska svojstva.
 • Dezinficiranje benzoil peroksidom: benzoil peroksid se smatra najučinkovitijim izborom bez recepta, zbog vrhunskog antibakterijskog agensa u tretmanu prištića. Probija se u pore i ubija bakteriju koja uzrokuje akne, onemogućavajući upalu. Benzoil peroksid ima nizak rizik od iritacije i nema potencijal da bakterije postanu imune na njega, što je često slučaj kod lijekova na recept i nekih antibakterijskih agensa.

 

Pravi uzrok mitesera

 • Hormoni uzrokuju pretjeranu proizvodnju masnoće u pori, što je sprečava da prirodno isteče na površinu.
 • Pretjerani tok znači da masnoća zaostaje, a tada se miješa s nakupljenim mrtvim stanicama kože koje se ne mogu normalno skinuti.
 • Kada se ova kombinacija od puno masnoće i mrtvih stanica kože izlaže zraku, tada oksidira i postaje crna.

 

Što možete učiniti da se riješite mitesera?

Da biste započeli s tim, trebate proizvode koji mogu sve od navedenog:

- vratiti normalan tok masnoće iz pore, poboljšavanjem oblika ruba pore


- smanjiti količinu i upiti masnoću


- ukloniti mrtve, nakupljene, površinske stanice kože koje se ne skidaju normalno. 

Nažalost, puno proizvoda, bez obzira na to što tvrde, jednostavno nije sposobno činiti ništa od navedenog, uglavnom zato što njihovi sastojci pogoršavaju stvari.

Preporučujemo upotrebu sljedećih proizvoda

Paula’s Choice
290,00 kn


Zašto se ne mogu riješiti mitesera?

Miteseri znaju biti uporni bez obzira na to što učinili. Međutim, često problem ostaje ili se pogoršava zbog rutine njege kože koju koristite. Evo što činite pogrešno:


 • Zapanjujuće, mnogi proizvodi koji tvrde da su usmjereni ka miteserima sadrže iritacijske tvari – alkohol, pepermint, mentol, limun, limetu, eukaliptus, koje zapravo povećavaju proizvodnju masnoće i pogoršavaju stvari.
 • Iritacija bilo kakve vrste stimulira krajeve živaca u koži koji vode lučenju hormona koji uzrokuju proizvodnju masnoće, vodeći do još više mitesera.
 • Ne možete istrugati mitesere. Miteseri su preduboko u pori da bi se otklonili s površine struganjem, a iritacija uzrokovana struganjem može samo povećati proizvodnju masnoće.
 • Miteseri ne mogu biti izvučeni iz pore koristeći trake za pore. Te trake uklanjaju samo onaj površinski dio mitesera, tako da ćete ih uskoro opet vidjeti.
 • Mikrodermoabrazija ne može riješiti korijen problema, tako da svaki pozitivan učinak koji primijetite je samo privremen.
 • Čvrsti sapuni su problem kod borbe protiv mitesera jer baš oni sastojci koji ga drže u tom obliku mogu začepiti pore. Koža vam se može osjećati jako čistom kada ih koristite, no taj osjećaj je suh i iritira, a to vam neće pomoći kod prištića na licu.

 

Kako se riješiti mitesera?

Tajna u rješavanju svakog dugotrajnog problema na koži je da koristite prave proizvode, i to konstantno. Evo što možete učiniti kako biste smanjili ili možda potpuno uklonili svoje mitesere:

- koristite nježna sredstva za čišćenje, topiva u vodi i mekani rupčić za čišćenje kako biste dodali malo ručnog ljuštenja, ali nemojte pretjerati. Nikakvi preparati koji iritiraju ili isušuju kožu ne bi trebali doći u doticaj s vašom kožom.

- izbjegavajte pretjerano omekšavajuće i masne hidratantne proizvode na području sklonom miteserima. Koliko god je to moguće, koristite gel, razrijeđeni tekući losion ili tekuće proizvode za njegu kože jer većina sastojaka koja daje losionima i kremama gustoću može začepiti pore.

- koristite proizvod za ljuštenje s dobrom formulom, baziran na salicilnoj kiselini (poznata i kao BHA), koji ne sadrži apsolutno nikakve iritante. Nažalost, veoma je malo proizvoda koji ispunjuju ovaj uvjet. Paula’s Choice nudi najširi i najpovoljniji izbor BHA proizvoda za ljuštenje – s opcijama za svaki tip kože (možete provjeriti te opcije iz ostalih linija tako da posjetite Beautypediju i pogledate našu listu najboljih BHA proizvoda za ljuštenje).

- upijajte višak masnoće. Oni koji pate od pretjerano masne kože vidjet će učinke u glinenim maskama bez iritanta te upijajućim papirima.

 

Izvori: Journal of Investigative Dermatology, siječanj 2013., ePublication; Biomaterials, kolovoz 2009., str. 6035–6040; Dermatologic Clinics, siječanj 2009., str. 33-42; Advances in Biochemical Engineering/Biotechnology, volume 111, 2008., str. 1–66; Journal of Drugs in Dermatology, prosinac 2008., str. 1149–1152; siječanj 2008., str. 13–16; listopad 2007., str. 981–987, i rujan 2007, str. 878–880; Lipids in Health and Disease, listopad 2008., str. 36; Journal of Reproductive Medicine, rujan 2008., str. 742–752; Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery, rujan 2008., str. 170–176 i str. 183–187; British Journal of Dermatology, kolovoz 2008., str. 480–481, veljača 2008., str. 208–216, siječanj 2008., str. 122–129, ožujak 2007., str. 428–432, i svibanj 2000., str. 885–892; Archives of Dermatological Research, srpanj 2008., str. 311–316; American Journal of Clinical Dermatology, lipanj 2008., str. 369–381, i lipanj 2004., str. 459–462, and 2001, volume 2, issue 4, str. 263–266; Expert Opinions in Pharmacotherapy, tracvanj 2008., str. 955–971; Dermatology Therapy,– ožujak-travanj 2008., str. 8695; Cutis, kolovoz 2008., str. S5–S12, veljača 2008., str. 171–178, siječanj 2008., str. 81–86; studeni 2007., str. 400–410, i srpanj 2006., supplemental pages 34–40; Antisepsis, Disinfection, and Sterilization, by Gerald E. McDonnell, 2007, ASM Press, str. 135; Clinical Therapy, lipanj 2007., str. 1086–1097; Journal of the American Academy of Dermatology, ožujak 2007., str. e10–e20, i kolovoz 2000., supplemental pages 47–50; Journal of Cosmetic Laser Therapy, lipanj 2006., str. 96–101; International Journal of Cosmetic Science, veljača 2007., str. 63–64; Skin Pharmacology and Physiology, svibanj 2006., str. 283–289; Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, siječanj 2006., str. 3–18; Dermatologic Therapy, 2004, volume 17, supplemental 1, str. 16–25; Clinical Dermatology, rujan-listopad 2004., str. 360–366; Journal of Cosmetic Dermatology, travanj 2004., str. 88–93; Journal of Cosmetic Science, siječanj-veljača 2004., str. 65–80; Dermatology, siječanj 2003., str. 17–23; Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, prosinac 2001., str. 43; Journal of Ethnopharmacology, studeni 2001., str. 99–102, i prosinac 1995., str. 127–132; Cosmetic Dermatology, listopad 2001., str. 65–72; Medical Electron Microscopy, ožujak 2001., str. 29–40; Journal of Cutaneous Medical Surgery, siječanj 2001., str. 37–42; Archives of Dermatology, studeni 2000., str. 1390–1395; International Journal of Dermatology, siječanja 2000., str. 45–50; The Medical Journal of Australia, listopad 1990., str. 455–458; i Seminars in Dermatology, prosinac 1990., str. 305–308.

VIP PONUDE I NOVOSTI

Upiši se na e-novosti. Bez brige, novosti šaljemo
samo kada imamo nešto zanimljivo reći.
w